Ipolydamásd, 2023. november 15. Szabó Eugen, Párkány polgármestere, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a KDNP országgyûlési képviselõje, Lea Malá, a Határon Átnyúló Együttmûködési Szekció fõigazgatója, Csenger Tibor, a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke, Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelõs államtitkára és Rományik Ferenc, Ipolydamásd polgármestere (b-j) az Ipolydamásd és Letkés közötti kerékpárút átadásán Ipolydamásdnál 2023. november 15-én. A 17 kilométeres kerékpárút a szlovák oldalon Párkányt köti össze Helembával, majd az új hídon keresztül Ipolydamásdon át Letkésig vezet az Ipoly mentén. MTI/Bodnár Boglárka
Hirdetések

Átadták szerdán a magyar-szlovák együttműködéssel elkészült, csaknem 17 kilométeres kerékpárutat, mely szlovák oldalon Párkányt köti össze Helembával, majd az új hídon keresztül Ipolydamásdon át Letkésig vezet az Ipoly mentén.

A Bike Paradise nevet viselő projekt keretében a két országban összesen 16,88 kilométer kerékpárút épült meg, 7 pihenővel, 80 információs táblával – mondta a szlovákiai Helembán köszöntőjében Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, egyben fideszes országgyűlési képviselő.

Kiemelte, hogy a fejlesztéssel a Dunakanyarban és az Ipoly alsó folyásánál egy olyan turisztikai lehetőséget teremtettek, mely családoknak, baráti társaságoknak nyújthat közös élményt.

Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára azt mondta, a kerékpárút közelebb hozza egymáshoz a magyarokat és a szlovákokat. Eddig a Duna bal partján nem lehetett végigmenni biciklivel, most Pozsonytól Budapestig lehet tekerni, ez turisztikailag és az itt élők mindennapi életében is jelentős – jegyezte meg.

Helemba, 2023. november 15. Rományik Ferenc, Ipolydamásd polgármestere, Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelõs államtitkára, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a KDNP országgyûlési képviselõje, Lea Malá, a Határon Átnyúló Együttmûködési Szekció fõigazgatója, Csenger Tibor, a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke és Szabó Eugen, Párkány polgármestere (b-j) a Párkány és Helemba közötti kerékpárút átadásán Helembánál 2023. november 15-én. A 17 kilométeres kerékpárút a szlovák oldalon Párkányt köti össze Helembával, majd az új hídon keresztül Ipolydamásdon át Letkésig vezet az Ipoly mentén. MTI/Bodnár Boglárka

A határon átnyúló, Bike Paradise nevet viselő projekt teljes költségvetése 2,14 millió euró (mintegy 805 millió forint), ebből a szlovák szakaszra 1,127 millió eurót (424 millió forintot), a magyar szakaszra 0,92 millió eurót (346 millió forintot) fordítottak, egyéb feladatokra 100 ezer eurót (35 millió forintot) kapott az Ister-Granum EGTC.

A források 80 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát a magyar és a szlovák állam, 5 százalékát pedig Ipolydamásd és Párkány önkormányzata biztosította.

Hirdetések