Ipolyvarbó, 2023. december 1. Az Õrhalom és Ipolyvarbó között megépült új Ipoly-híd a felvidéki Ipolyvarbón az átadás napján, 2023. december 1-jén. MTI/Komka Péter
Hirdetések

Új Ipoly-hidat adtak át Magyarország és Szlovákia között, az egyik oldalon Őrhalomnál, a másikon pedig Ipolyvarbónál, ami megkönnyíti a határ menti közösségek életét, s a gazdaságfejlesztés szempontjából is fontos – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a helyszínen.

A minisztérium közlése szerint a tárcavezető az avatóünnepségen emlékeztetett rá, hogy 2010-ben még csak huszonkét határátkelési pont volt a két ország között, míg most a harminckilencediket adták át.

Beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország és Szlovákia is stratégiai fontosságot tulajdonít határai törvényes átjárhatóságának. Szavai szerint különösen igaz ez annak tükrében, hogy hazánk leghosszabb határa épp a szlovák, eközben a szomszéd ország ráadásul a harmadik legfőbb kereskedelmi partnernek számít.

Ipolyvarbó, 2023. december 1. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az Õrhalom és Ipolyvarbó között megépült Ipoly-híd átadásán a felvidéki Ipolyvarbón 2023. december 1-jén. MTI/Komka Péter

Tehát nekünk az a stratégiai feladatunk, hogy minél több átkelési lehetőség legyen Magyarország és Szlovákia között. Ez jó Szlovákiának, jó Magyarországnak, jó a szlovákoknak és jó a magyaroknak a határ mindkét oldalán.

– szögezte le beszédében.

Az új szlovák kormány felállása kapcsán kiemelte, hogy a megegyezést, amelynek alapján ez az új átkelő is elkészülhetett „ugyanezzel az összetételű kormánnyal írtuk alá ugyanilyen összetételű kormányként, minthogy Robert Fico és Orbán Viktor 2014-ben kötött megállapodásába foglaltuk bele azokat az Ipoly-hidakat, amelyeket most megépítünk”.

Rámutatott, hogy méltatlan állapotot számoltak fel, ugyanis Ipolyvarbó és Őrhalom között legalább fél órát kellett autózni, 23-24 kilométert kerülve, és ez most pár percre, néhány száz méterre csökkent.

Az újabb híd is világosan bizonyítja, hogy Magyarország és Szlovákia kiválóan együttműködve kiválóan használja fel a rendelkezésre álló európai uniós forrásokat. Mindez mutatja azt is, hogyha megkapnánk a jog szerint nekünk járó európai uniós forrásokat, jól bánnánk velük.

– húzta alá.

Majd az EU társfinanszírozásával 2,5 milliárd forintból megvalósult fejlesztést ismertetve tudatta, hogy a 30,5 méteres híd mellett Magyarországon 1100 méter, Szlovákiában pedig 400 méter utat építettek.

Ez tehát a harminckilencedik átkelési pont, de nem állunk meg. – jelentette ki, hozzátéve, hogy a jövő év elején újabb átkelési pontot adnak át Drégelypalánknál.

Szijjártó Péter ezután kifejtette, hogy sokan emlékeznek még azokra az időkre, amikor közel sem volt természetes a nyugodt és akadálytalan átkelés a két ország között. Leszögezte: legutóbb a koronavírus-járvány idején vált világossá, hogy a szabad átkelés a határon olyan, mint a levegő. „Ha van, észre sem vesszük, ha nincs, akkor pedig azonnal hiányzik mindenkinek” – fogalmazott.

Ipolyvarbó, 2023. december 1. Farkas Egon, Õrhalom polgármestere, Balla Mihály, Õrhalom fideszes országgyûlési képviselõje, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Richard Rasi szlovák beruházási, regionális fejlesztési és informatikai miniszter, Ondrej Lunter, Besztercebánya megye elnöke, Fagyas Marcell, Ipolyvarbó polgármestere és Lõrincz Mária, a Középsõ Ipoly-mente Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója (b-j) átadja az Õrhalom és Ipolyvarbó között megépült Ipoly-hidat a felvidéki Ipolyvarbón 2023. december 1-jén. MTI/Komka Péter

És arra is emlékezhetünk, hogy volt időszak, amikor a politikai gyűlölködés miatt nem tudtunk hidakat építeni, sem a szó szoros, sem annak átvitt értelmében. Mára azonban mindez teljesen megváltozott.

– hangsúlyozta.

Magyarország és Szlovákia együttműködése kölcsönös tiszteleten alapuló sikertörténetté vált. Fontos ügyekben erősítjük egymást, hozzájárulunk egymás gazdasági növekedéséhez, valamint egymás fizikai biztonságához. És ezt kell most megőriznünk.

– figyelmeztetett.

A miniszter végezetül kitért arra is, hogy napjaink nehézségei még inkább felértékelik a kiszámítható, kölcsönös tiszteleten alapuló jószomszédi kapcsolatok jelentőségét.

A legutóbbi szlovákiai parlamenti választások eredménye megerősíti, elősegíti azt, hogy Szlovákia és Magyarország továbbra is a kölcsönös tisztelet talaján állva, kölcsönösen fontos eredményeket elérve tovább építse az együttműködését.

– összegzett.

Illetve rámutatott, hogy határ mentén élni különleges élethelyzetet jelent, amelynek milyenségét az határozza meg, hogy ez a határ elválaszt vagy összeköt, ellehetetleníti a két oldal közötti gazdasági, társadalmi, családi, baráti kapcsolatokat, vagy elősegíti ezeket.

Ez attól függ, hogy a határ átjárható-e. Tehát, hogy a határon mindazok átkelhetnek-e kellő sűrűséggel és kellőképp akadálymentesen, akik azt a törvények tiszteletben tartásával, barátsággal és tisztességes szándékkal teszik.

– mondta.