Hirdetések

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő csütörtök délután Nagybárkányban, egy Petőfi úti családi házban. A bátonyterenyei hivatásos tűzoltók az eredeti állapotok visszaállítása után vizsgálták a lakás levegőjének összetételét. Méréseik kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. Az egység a helyszínt átadta a gázszolgáltató munkatársainak. Az eset során nem sérült meg senki.

A szén-monoxid veszélyes mennyiségű feldúsulása a lakásban alapvetően három okra vezethető vissza:

  • Nem megfelelő a nyílt lánggal égő berendezés (vízmelegítő, kazán, bojler, konvektor, különböző kályhák, kandallók, cserépkályhák) műszaki kialakítása.
  • A nyílt lánggal égő berendezés levegő utánpótlása nem biztosított.
  • Elmaradt a berendezések karbantartása, tisztítása, vagy a kéményseprés.

Nem elég néha kiszellőztetni azokban a szobákban, ahol ilyen fűtés vagy vízmelegítő működik, különösen a fokozott légzárású nyílászárókkal ellátott helyiségekben. A megfelelő levegő-utánpótlást elősegíti például a nyílászárókba szerelt résszellőző, a fűtő- vagy melegítő berendezés, illetve az égéstermék-elvezető felülvizsgálata, karbantartása.

Ha minden óvintézkedést megtettünk, akkor megfelelő biztonságban tudhatjuk magunkat és szeretteinket. Azonban, még ez sem zárja ki egy hirtelen meghibásodásból fakadó szén-monoxid-mérgezés veszélyét. A baj megelőzhető, ha a lakásban megbízhatóan működő szén-monoxid-érzékelőt helyezünk el. Ezek az életmentő készülékek jelzésükkor éles, sípoló hangot adnak ki, ilyenkor azonnal nyissuk ki az ablakot, menjünk ki a szabad levegőre és hívjuk a 112-es segélyhívószámot!