Hirdetések

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai elfogták azokat az elkövetőket, akik kirabolták Bátonyterenyén a postai kézbesítőt.

Két maszkot viselő férfi támadta meg december 6-án a délelőtti órákban Bátonyterenye külterületén, egy forgalom elől elzárt területen a szokásos útvonalán közlekedő postai kézbesítőt. A sértettet az elkövetők bántalmazták, amelynek következtében a nő a földre esett és ekkor a védekezésre képtelen állapotát kihasználva a kézbesítő táskát – a benne lévő nagy összegű készpénzzel és a személyes irataival, bankkártyájával együtt – erőszakkal elvették. Cselekményüket követően egy hatósági jelzéssel nem rendelkező személygépkocsival elmenekültek.

A bejelentést követően – a beszerzett adatok alapján – egy helybeli 26 éves férfira terelődött a gyanú, a helyszínen történő jelenléte és mozgása miatt. Az elsődleges nyomozati cselekményeket végrehajtó Bátonyterenyei Rendőrkapitányság munkatársai a férfit lakásán elfogták és az ott megtartott kutatás során többek között egy símaszk is előkerült. Mindezek alapján őt előállították és az addig rendelkezésekre álló bizonyítékok miatt gyanúsítottként kihallgatták és őrizetbe vették. Időközben újabb elkövetőkkel kapcsolatban merültek fel személyi és tárgyi bizonyítékok, így a 26 éves férfivel szemben foganatosított kényszerintézkedést megszüntették.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságon tovább folytatódott a nyomozás, amely során időre volt szükség a beszerzett adatok, digitális nyomok, térfigyelő kamerák és menekülési útvonalak ellenőrzéséhez és az abból megszerzett információk értékeléséhez, elemzéséhez. Az elemző-értékelő munka mellett a jogszabályok által biztosított lehetőségek széles spektrumát kihasználva mindent megtettek annak érdekében, hogy az elkövetőket minél hamarabb beazonosítsák és elfogják. Ennek együttes eredményeképpen a nyomozók megtalálták Budapest egyik nyilvános pakolójában az elkövetéshez használt, hatósági jelzés nélküli személygépkocsit.

Forrás: youtube.com

A fentiek alapján oly mértékben álltak össze a bizonyítékok láncolatai, hogy megalapozottá vált a gyanú, hogy a cselekményt egy 44 éves és egy 27 éves bátonyterenyei férfi követte el. A rablás végrehajtásában egy 32 éves helybeli asszony is részt vett, aki a kézbesítő mozgási útvonalával kapcsolatban szolgáltatott adatokat, valamint egy 21 éves nő, aki a bűncselekményt követően a két férfi menekülésében nyújtott segítséget.

A nyomozó hatóság Bátonyterenyén, Jobbágyiban és Salgótarjánban december 20-án a hajnali órákban a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály munkatársaival a 4 elkövetőt elfogta. A nyomozók a lakásaikon egyéb bizonyítékokat találtak meg és foglaltak le. A hatóság tagjai őket őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására az illetékes ügyészségen. A keletkezett kár megtérülése érdekében, a rendőrök vagyonvisszaszerzés keretében nagy mennyiségű készpénzt, ékszereket foglaltak le.

Az a bűncselekmény, amellyel a rendőrség a 4 főt gyanúsítja közfeladatot ellátó személy sérelmére, hivatalos eljárása, illetve feladata teljesítése során csoportosan és bűnszövetségben elkövetett rablás, amely 5–15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Az ügy részleteiről sajtótájékoztató keretében számolt be a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányságon dr. Kalmár Zsolt r. ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes, illetve dr. Juhász Viktor r. alezredes, bűnügyi osztályvezető.