Hirdetések

Az ügyészség fellebbezése nyomán kapott súlyosabb büntetést az a 37 éves nő, aki kirabolt egy salgótarjáni boltot.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség 2022 májusában rablás miatt emelt vádat a nő ellen, aki a megyeszékhely egyik vegyesboltjában 2780 Ft értékben élelmiszereket rejtett ruházatába és fizetés nélkül távozott. A bolt tulajdonosa észlelte a tolvajlást, a közeli buszmegállónál utolérte a nőt és kérte, hogy az elvitt árut fizesse ki vagy adja vissza, de ő egyikre sem volt hajlandó.

Ekkor a sértett megkísérelte visszavenni az árukat, erre a nő az eltulajdonított áruk megtartása érdekében a könyökével ellökte magától a sértettet. A terhelt kezéből a földre szóródó árukat a sértett megpróbálta összeszedni, mire a nő lökdösni kezdte őt, végül három darab csokoládét megtartva eltávozott a helyszínről. Az okozott 2.780 Ft kárból végül 1.670 Ft térült meg.

Az ügyben első fokon eljáró Pásztói Járásbíróság a nő cselekményét a vádirattól eltérően lopásként értékelte, és őt több más bűncselekmény elkövetése miatt halmazati büntetésül 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntéssel szemben az ügyészség a cselekmény téves minősítése és súlyosítás érdekében fellebbezéssel élt. A Nógrád Vármegyei Főügyészség – a járási ügyészség indokait fenntartva – kifejtette, hogy a nő az általa eltulajdonított tárgyak megtartása érdekében személy elleni erőszakot alkalmazott akkor, amikor az árukat visszavenni szándékozó sértettet ellökte magától, majd több alkalommal meg is lökte, ezért cselekménye rablásként értékelendő, mely jóval súlyosabb bűncselekmény a lopásnál. A büntetett előéletű vádlottal szemben ezért kizárólag a hosszabb távú szabadságvesztés büntetés kiszabása lehet visszatartó erejű.

A másodfokon eljáró Balassagyarmati Törvényszék egyetértve az ügyészi fellebbezésben foglaltakkal, a nő cselekményét rablásnak minősítve, őt halmazati büntetésül 6 év börtönbüntetésre é 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.