Hirdetések

A magyarországi használtautó-piacot 2024-ben stagnálás jellemzi majd az árakban és az értékesítési számokban az egyik kereskedő cég várakozásai szerint.

Hirdetések

Hektikusan alakult a használtautó-piac Magyarországon tavaly – ezt érzékelte saját eladásain is a Das WeltAuto értékesítési igazgatója, Tóth Péter. A kereskedő szerint januártól áprilisig nagy volt a kereslet a másodkézből származó kocsik iránt, majd jelentősen visszaesett az autóvásárlási kedv.

Rámutatott, hogy miközben a kereslet stabilizálódott, ezzel párhuzamosan az autók árai csökkentek: a másfél évvel ezelőtti szinten realizálódtak az eladási árak.

Megjegyezte: ehhez hozzájárult, hogy az újautó-értékesítés elkezdett erősödni, és az újautós kedvezmények szintén jó hatással voltak a használt autók áraira.

Idézte a Datahouse adatait, amely szerint 2023-ban összesen 760 971 autót írtak át az okmányirodák, 1 százalékkal kevesebbet, mint 2022-ben.

Ugyanakkor a használt autók importja gödörbe került: tavaly mindössze 105 662 autót hoztak be külföldről, jelentősen kevesebbet, mint az elmúlt két évben: 2021-ben még 130 ezer gépkocsit importáltak, 2022-ben 126 ezret.

Tóth Péter tájékoztatása szerint 2023-ban az átírásoknál országosan az alsó-középkategóriás és a kisautók domináltak, emellett jelentős volt az érdeklődés az SUV-k iránt – ezt tapasztalták a Das WeltAuto hálózatában is.

A legtöbben Budapesten és Pest vármegyében, a legkevesebben Nógrád és Heves vármegyében vásároltak használt autót.

A Das WeltAuto hálózatában tavaly 6034 autót értékesítettek (5 százalékkal többet, mint 2022-ben), ebből a budaörsi Das WeltAuto Centrum közel 900-at.

A Das WeltAuto a Volkswagen konszern márkáit forgalmazó Porsche Hungaria használtautó-üzletága, amely 29 márkakereskedésből álló országos értékesítői hálózattal rendelkezik.