Hirdetések

A koronavírus járvány sem törte meg Nógrád vármegye ipari termelési növekedését; 2020 óta erősödik a térség telephely szerinti ipari termelési volumene. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint azok a vállalkozások, amelyek több mint 4 főt foglalkoztattak, megszakítás nélküli gyarapodást könyveltek el a válságos időszakban.

A KSH vállalkozások bevallásaiból összeállított adatsora alapján a világjárványt megelőző évben, 2019-ben Pest és Győr-Moson-Sopron adta Magyarország legnagyobb termelési volumenét.

2020-ban elvesztette vezető pozícióját a kisalföldi megye és a központi régió is, és Kelet-Magyarország egyes térségei húzták az ipart. Budapest és térsége nem csak lemaradt 2020-ban, a volumenindex versenyében csökkenő pályára állt, egyedül Jász-Nagykun-Szolnok megye vállalkozásai tudtak – abban az évben – jelentősnek tekinthető eredményt elérni: 116,4%-kal zártak.

Telephely szerinti ipari termelési volumenindex a 4 főnél többet foglalkoztatók körében 2021-ben. (forrás: Központi Statisztikai Hivatal)

2021-ben újabb átrendeződés történt: ismét Pest megyei cégeknél termelték az ipar kiemelkedő értékeit. A 120%-os pesti indextől éppen csak lemaradva Nógrád állt a második helyre 118,4%-kal, ezzel maga mögé utasítva a vidéki Magyarország összes többi megyéjét. A KSH legfrissebb adatai szerint az utolsó helyen Vas megye zárt 90,9%-os termelési volumennel.