Hirdetések

A Legbátrabb Város 1919-es városmentő harcosainak tiszteletére rendeznek úszás Balassagyarmat üdülőövezetének fürdőtavában vasárnap. Az eseményt sokáig jeges vízben tudták megszervezni, de a jelenlegi állás szerint az idei enyhe tél miatt nem lesz befagyva a tó. Azonban a víz nem lesz meleg ellenére sem.

Sporttal is ünneplik Balassagyarmaton azt, hogy 1919-ben mégsem lett Csehszlovákia része a város, hanem a helyiek erejéből és véréből maradt Magyarország része. Az akkori bátrak ereje máig ható, amit minden januárban bebizonyítanak azzal, hogy a jéghideg nyírjesi tó vizében úsznak. Az eseményre több mint százan kíváncsiak a helyszínen, a vízben több tucatnyian mártóznak meg.

Az utóbbi években már annyira felkapott lett a januári mártózás, hogy külföldről több helyről is eljöttek Balassagyarmatra, az egyik alkalommal az esemény hírére ült repülőre egy huszonéves fiatal férfi, aki közvetlenül ferihegyi landolása után autózott el a rendezvényre.

Az úszók vasárnapi 11 órától körülbelül 50 métert tesznek meg a tóban, utána pedig melegített helyiségben öltözhetnek át, a szervezők egytálétellel és teával is kínálják őket. Aznap várhatóan napos-felhős idő lesz, a verseny idején 7 fokos levegőhőmérséklettel.

A Bátrak Úszását a Palóc Rozmárok nevű informális csoport szervezi évek óta, amelyhez társként a városi önkormányzat is beszállt.