Hirdetések

Izolátoros csarnokot alakítottak ki az állatgyógyszerek tesztelésével foglalkozó Állatház Kft. telephelyén a Nógrád vármegyei Alsótoldon; a csaknem 300 millió forintos összköltségvetésű beruházásra a vállalkozás 209 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) Plusz pályázatán – közölte az MTI-vel a cég pénteken.

Az Állatház Kft. telephelyén egy 300 négyzetméter alapterületű tisztatéri helyiség épült meg a hozzá kapcsolódó légkezelő komplex rendszerrel, és a csarnokban elhelyezett izolátorok telepítésével.

Kifejtették: a csarnokváz telepítés és modern légtechnikai megoldást alkalmazó szellőztetési rendszer lehetőséget biztosít a magas higiéniai szintű gyógyszergyártási fejlesztési feladatok ellátásához. Az izolátorok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a kórokozók teljes kizárásával végezhessék a teszteket és vizsgálatokat.

A beruházásnak köszönhetően a vállalat 14 munkahelyet tud megőrizni és további két új munkahelyet teremt – tették hozzá.

A kft. nettó árbevétele 2022-ben 298 millió 252 ezer, 2021-ben 355 millió 880 ezer, míg adózott eredménye 2022-ben 27 millió 286 ezer, az azt megelőző évben 33 millió 337 ezer forint volt.

Az Állatház Kft. tevékenysége kiterjed a vakcinahatékonysági és -ártalmatlansági kísérletek keretein belül háziállatok és gazdasági állatok megfigyelésére és kezelésére; a gyógyszeralapanyag- és gyógyszerkészítmény-gyártáshoz kapcsolódóan az állatgyógyszerek fejlesztésének minőségbiztosítási elemeként azok tesztelésére. A cég  2011-ben alakult, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által akkreditált működését 2016 márciusában kezdte meg. Az állatházban nyulakat, malacokat, bárányokat és baromfikat figyelnek meg, a megrendelők vizsgálati igényei szerint, a vizsgálatba vont kórokozónak megfelelően végzik a kísérleteket. A kísérletbe vont állatok faja, fajtája, hasznosítási iránya, valamint kora által meghatározott tartástechnológiai berendezéseket biztosítanak nyúl, brojler csirke, tyúk, sertés valamint juh számára – áll a társaság honlapján.