Hirdetések

Olvasónk szerint a magánszféra megsértése és a birtokháborítás is szóba jöhet, amiért az egyelőre ismeretlen drónkezelő éjszaka házak között repíti el a pilóta nélküli légi járművet. Több alkalommal is megfigyelték, hogy egyes udvarok fölött percekig egyhelyben áll a gép. Azt feltételezik, hogy ténylegesen egyes lakók privát életére kíváncsi valaki.

Lehetséges-e, hogy a lakók értesítése nélkül bárki is drónnal filmezzen és kukucskáljon be mások életébe, kertjébe, udvarába? – olvasható Kovács András levelében, aki az ipolyinfo.com szerkesztőségéhez fordult, mert tudni szeretné, hogyan lehetséges, hogy éjszakánként Rétságon ilyen előfordulhat.

Az ipolyinfo.com által megkérdezett szakértő szerint a drónozás szabályai Magyarországon a közelmúltban váltak szigorúbbá, ami éppen a szabad hozzáférhetőségük miatt vált sürgetővé. Körtvélyesi Tamás úgy véli, hogy a légi közlekedés biztonsága érdekében és a felhasználás jogszerű igazolására is fontos, hogy megszületett egy rendszer, ami – mint állítja – kritizálható több pontján is, de legalább van.

Kérdéseinkre adott írásos válaszában a konkrét eset kapcsán úgy fogalmazott:

Sajnos, azt nem válaszolhatom, hogy ma könnyű dolga van annak, aki tudni akarja, ki és miért használ drónt. Nem fogják értesíteni a lakókat arról, ha valaki engedélyt kapott annak használatára, erre nincs példa az Európai Unióban sem. Fő szabály szerint az állami érdekű területeket védik, különösen a katonai objektumokat, külképviseletek környékét és példaként említhetem az atomerőművet is.

Hozzátette: itthon is van törekvés a drónhasználat etikus megoldására, különösképpen az ilyen, privát szférát érintő ügyek esetében fontos ez, azonban törvényi erejű korlátozás nem áll rendelkezésre, tehát végül is annak ismerete és figyelembe vétele a gép kezelőjén múlik.

Az aktuális szabályok betartásának ellenőrzése a rendőrség feladata. A hivatalos szerv többek között vizsgálhatja a pilóta nélküli légi jármű használatához kötelezően fűződő pilótajogosítvány meglétét, és a légtérhasználati engedélyt is.