Hirdetések

A város legrangosabb ünnepén, a csehkiverés emléknapján, ünnepi önkormányzati képviselő-testületi ülésen adták át a Pro Urbe-díjakat és a díszpolgári címet Balassagyarmaton. A január 29-i díjátadó ünnepségen Szakács Zoltánt, a Civitas Fortissima Kör elnökét hirdették ki a város új díszpolgáraként.

Balassagyarmat Város Önkormányzata minden januárban a Civitas Fortissima ünnepség keretében adja át az új díszpolgári címet és a városért végzett munka elismeréseként a Pro Urbe-díjakat.

Pro Urbe-díjat adományozott a város Dr. Bauer Viktor osztályvezető főorvos, gyermekgyógyász- és gyermekneurológus szakorvos részére, aki egyebek mellett magas színvonalon dolgozik a balassagyarmati kórházban, kiemelt figyelmet fordít az általa vezetett osztály műszerezettségének fejlesztésére, eszközök beszerzésére a pályázati lehetőségek optimális kihasználásával, valamint alapítványi támogatások segítségével. Az 1973-ban Balassagyarmaton született Bauer Viktor néhány év kitérő után visszatért Balassagyarmatra, ma már ő a Nógrád Megyei Orvosi Kamara választókerületi elnöke és területi titkára, illetve a balassagyarmati kórház Tudományos Bizottságának elnöke, emellett a Két Bors Ökröcske Közhasznú Alapítványt vezeti.

Sinágel József vendéglátó szakember, lokálpatrióta, a kulturális értékek ápolója és közvetítője részére is Pro Urbe-díjat ítélt meg az önkormányzat. A budapesti születésű Sinágel gyermekéveit Nagylócon töltötte, iskoláinak elvégzése után külföldön dolgozott, majd Balassagyarmaton alapított éttermet. A Svejk Vendéglő hangulatos belső terében olykor kulturális – zenei és főleg irodalmi – programok is helyet kaptak.A szakmai kiteljesedés mellett aktívan bekapcsolódott a város társadalmi és kulturális életébe is. Négy évig a balassagyarmati önkormányzat városfejlesztési bizottságának külsős tagja volt, a Gyarmati Színkör pedig 20 éve fogadta tagjai sorába.

Dr. Vankó Éva a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet, Belgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa is a város új Pro Urbe-díjasa lett. 1959-ben Budapesten született, diplomájának megszerzését követően 1983-tól a balassagyarmati kórház munkatársa. 2004. július 1-jén magas színvonalú munkája és emberi magatartása alapján főorvossá léptették elő. 2010-ben az „Év Orvosa” díjban részesült. Az intézmény Belgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosi tisztjét 2018. május 1-től tölti be. Kimagasló tevékenységet folytat a szív- és érrendszeri megbetegedések primer és secunder prevenciója területén.Szerény fellépése, embertársaihoz való viszonya, példaértékű empatikus és közvetlen magatartása kedveltté tették kollégái és betegei körében, akik tisztelik, és becsülik. Az egészségügyben eltöltött több mint négy évtizedes szakmai és közéleti tevékenysége kiemelkedő.

Dr. Szakács Zoltán, Sinágel József, Dr. Vankó Éva és Dr. Bauer Viktor a díjátadás után a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központban 2024. január 29-én. (fotó: Fenyőházi Gergő/ipolyinfo.com)

Balassagyarmat díszpolgára 2024-ben Dr. Szakács Zoltán a Civitas Fortissima Kör Elnöke, szülész- nőgyógyász főorvos. A civil szervezeti vezető a Civitas Fortissima eszmeiségét és az 1919-es bátor balassagyarmati honvédők emlékét ápoló, a hazafias identitás erősítése érdekében hűséggel, küldetéstudattal végzett tevékenységének, és lokálpatriotizmusának, valamint több évtizedes odaadó orvosi szolgálatának elismeréseként érdemelte ki a kitüntető címet. Dr. Szakács 1941-ben Balassagyarmaton született, orvosdiplomájának megszerzését követően 1966 óta a helyi kórház orvosa.

Szakmai munkáját 1986-ban Egészségügyi Miniszteri dicsérettel, 1988-ban SZOT szakszervezeti munkáért kitüntető jelvénnyel, 2002-ben „Az év Orvosa” oklevéllel, 2016-ban Arany Díszoklevéllel ismerték el hivatástudatát. Dr. Szakács Zoltán az 1989-ben magalakult „Civitas Fortissima Kör” alapító tagja, jelenleg is a Kör elnökeként tevékenykedik, igazi lokálpatriótaként.