Hirdetések

A homlokzat már elkészült, nemsokára a belső terek átalakításával folytatják az ipolysági Honti Múzeum felújítását. Az épület új lakója, Hont lovag saját sztorival készül a múzeumlátogatók számára. Az állandó tárlat főként helytörténeti jelentőségű tárgyakból áll össze.

Új vitrinekben helyezik el a múzeumi kincseket és új élményelemeket is beépítenek a kornak megfelelően Ipolyság 19. századi múzeumépületében, amire pályázati támogatást nyertek el.

Pálinkás Tibor múzeumigazgató szerint a legérdekesebb újdonság Hont lovag megjelenése lesz, aki beszélő festményként fog szólni a vendégekhez. Hont lovag a krónikák szerint a hajdani vár ispánja és névadója lehetett. A vár ma már nem áll, ennél érdekesebb, hogy helyét a mai Magyarországon kell keresni, míg ő maga hamarosan a szlovákiai Ipolyság Honti Múzeumába költözik.

Hunt, azaz Hont lovag ábrázolása a Képes Krónikában. (forrás: Képes Krónika)

Az intézmény felújítása csak részben történik meg, a polgármester a szlovák közszolgálati televíziónak azt mondta, hogy megtervezték az alapvető infrastruktúrák cseréjét is, de azt a jelenlegi 200 ezer eurós pályázati támogatásból nem tudják megvalósítani.