Hirdetések

Az ügyészség fellebbezése nyomán kapott súlyosabb büntetést az a 36 éves férfi, aki ittasan bántalmazta egy rehabilitációs intézet ápoltját.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség 2022 szeptemberében súlyos testi sértés bűntette miatt emelt vádat a férfi ellen, aki 2021. december 26-án egy Nógrád vármegyei rehabilitációs intézet udvarán ittasan megütött és fejen rúgott egy ugyancsak az intézetben ápolt nőt, aki a bántalmazás következtében nyolc napon túl gyógyuló orrcsonttörést szenvedett.

A Btk. értelmében, ha a testi sértéssel okozott sérülés vagy betegség nyolc napon túl gyógyul, az elkövető súlyos testi sértés bűntette miatt büntetendő.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság 2022 decemberében ítéletet hozott, és a férfit az ügyészi indítványtól eltérően – mely elzárás kiszabására irányult – 240 óra közérdekű munka büntetésre ítélte.

A döntéssel szemben az ügyészség a büntetés súlyosítása érdekében fellebbezéssel élt. A Nógrád Vármegyei Főügyészség – a járási ügyészség indokait fenntartva – kifejtette, hogy a büntetett előéletű, korábban hasonló jellegű bűncselekményt szintén ittas állapotban elkövető, emiatt felfüggesztett börtönbüntetés alatt álló férfi alkoholfüggősége nem értékelhető nyomatékos enyhítő körülményként, mivel ahhoz agresszivitás is párosul. A férfit a korábbi felfüggesztett börtönbüntetés sem tartotta vissza az újabb bűncselekmény elkövetésétől, ezért vele szemben kizárólag szabadságelvonó büntetés lehet a büntetési célokat szolgáló, visszatartó erejű szankció.

A másodfokon eljáró Balassagyarmati Törvényszék egyetértve az ügyészi fellebbezésben foglaltakkal, a férfit az ügyészi indítvánnyal egyezően 60 nap elzárásra ítélte.

A döntés jogerős.