Hirdetések

A köztársasági elnök rendkívüli nyilatkozatot tett a köztévében.

Hibázott Novák Katalin a pedofil botrányban, ezt maga jelentette be az M1-en február 10-én 17:29-kor. A köztársasági elnök leszögezte: nincs mozgástér a pedofilokat érintő ügyekben, ezért nem tehetett mást. Novák Katalin beszédének részlete:

(…) Hoztam egy olyan kegyelmi döntést, mely sokakban értetlenséget és békétlenséget váltott ki. Érthető, hogy magyarázatot várnak. A kegyelmezési jogkör mind közül talán a legérzékenyebb, mert egy ember életéről kell dönteni a kegyelmi kérvény és a rendelkezésre álló információk alapján. Tavaly áprilisban abban a hiszemben döntöttem a kegyelem mellett, hogy az elítélt nem élt vissza a rábízott gyermekek kiszolgáltatottságával. Hibáztam. Mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofíliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen. Márpedig itt nincs és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet, akiről azt gondolom, hogy fizikailag vagy lelkileg gyermekeket bántalmaz. Így volt ez akkor is és így van ez ma is. A köztársasági elnök alaptörvényből fakadó feladata, megjeleníteni a nemzet egységét. A gyermek a legfontosabb kincsünk, hiszem, hogy ebben egységes a nemzet, minden véleménykülönbség ellenére! A gyermekek védelme közös kötelességünk. Három gyermeket szültem. Személyesen is átéltem, mekkora szüksége van egy végtelen kiszolgáltatott életnek a biztonságra, a védelemre. Magyar emberként azt várnám a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon. Ha mégis, akkor nézzen szembe azokkal, akinek elszámolással tartozik és vállaljon felelősséget! Akár azzal, hogy lemond a köztársasági elnöki tisztségről. Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette. A gyermekek és a családok védelme mellett voltam, vagyok és leszek. Államfőként ma utoljára szólok önökhöz. Lemondok a köztársasági elnöki tisztségről. (…)

Az ügy előzménye, hogy a köztársasági elnök kegyelmet adott annak a K. Endrének, aki a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyetteseként tudott arról, hogy főnöke 2004 és 2016 között legalább tíz kiskorú fiút kényszerített szexuális cselekményre, zaklatta őket. Azonban K. Endre kegyelemmel élt, állítólag azért, mert ő úgy vallott: hallgatásra kényszerítették. A köztársasági elnök ezt követően kegyelmezett meg neki, nem kellett 3 éves börtönbüntetését letölteni.