Hirdetések

Tűz keletkezett egy üzemépülethez tartozó, különálló, kazánházként és tárolóként használt melléképületben kedd délelőtt Balassagyarmaton, a Kóvári úton.

A harminc négyzetméteres alapterületű, fa szerkezetű melléképületben az ott tárolt faanyag és szerszámok gyulladtak meg, a tűz az épület tetőszerkezetére is átterjedt. A lángokat a helyi és a szécsényi hivatásos tűzoltók, valamint a Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület önkéntesei fékezték meg három vízsugár segítségével. A tűz vélhetően a kazánházban történő fűtés során használt nyílt láng hatására keletkezett. Az eset során nem sérült meg senki.

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelem felhívja a figyelmet – A fűtőeszközök hőtermelő berendezések, többségük lánggal működik. Hibás telepítésükből, nem megfelelő használatukból, a karbantartás hiányából eredő problémák lakástűzhöz, szén-monoxid-mérgezéshez vezethetnek.

A fűtőeszközök telepítését bízzuk szakemberre, a karbantartásuknál pedig mindig kövessük a gyártói utasításokat. Az épített fűtőeszközök: kandallók, kályhák építését és karbantartását is megfelelő végzettségű szakemberrel végeztessük. A fűtőeszközöket évente egyszer érdemes ellenőriztetni, és ha szükséges, kitisztíttatni.

Ahol fával fűtenek, ott a lakástüzek megelőzése érdekében tartsák távol a tüzelőt és egyéb éghető anyagokat a fűtőeszköztől. A kipattanó szikrák ellen használjanak szikrafogót. Kerüljék a nedves, kezelt fával, szeméttel fűtést, mert ezek fokozzák a kéményben a korom és kátrány lerakódását. A kémény falán lerakódó korom- és kátrányréteg – ha nem távolítják el – meg fog gyulladni, és a tűz könnyen átterjedhet a ház tetőszerkezetére is.