Hirdetések

A Balassagyarmati Járási Ügyészség állatkínzás miatt emelt vádat egy 48 éves rétsági nő ellen, aki kitett két kölyökmacskát egy erdőben.

Hirdetések

A vádirat szerint a nő a kertjébe 2023. október 28-án ismeretlen személy bedobott két kölyökmacskát. A nő és a férje ellátták és a pincében szállást biztosítottak az állatoknak, de másnap úgy döntöttek, hogy – mivel van két kutyájuk – a cicák nem maradhatnak.

Ahelyett, hogy állatvédőknek szóltak volna, a nő elvitte őket egy közeli faluba, ahol egy erdő szélén a macskákat szabadon engedte, úgy, hogy némi állateledelt és felvágottat tett ki nekik.

Egy közelben lakó házaspár meglátta, a férfi kiment, és felszólította, hogy a macskákat szedje össze, különben el fognak pusztulni. Erre ekkor már a vádlott hajlott is volna, de közben az állatok elfutottak.

A segítő szándékú házaspárt nem hagyta nyugodni, hogy a két cica étlen-szomjan kóborol, ezért másnap ismét a felkutatásukra indultak. A férfi megtalálta őket, majd a házaspár a két kölyköt örökbe is fogadta.

Aki a háziállatától oly módon kíván megszabadulni, hogy az állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi, bűncselekményt követ el, és akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A büntetlen előéletű nőt ezért állatkínzás vétségével vádolta meg az ügyészség, és vele szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt.