Hirdetések

A forradalom elbukott és tanulság szolgál arra, hogy forradalmat csinálni könnyebb, mint annak eszméit győzelemre vinni – mondta Csach Gábor Balassagyarmat polgármestere a Petőfi szobornál rendezett megemlékezésen a nemzeti ünnepen. Hozzátette: választást nyerni is könnyebb, mint kormányozni, mert az érzelmeket egyszerű dolog felkorbácsolni, mint a történelem lomha kerekét irányítani.

Vajon könnyebb-e forradalmat csinálni, mint a forradalmi lángot megőrizni? – kezdte ünnepi beszédét a város polgármestere a Palóc Ligetben lévő Petőfi szobornál. Csach Gábor szerint egyértelműen egyszerűbb forradalmat indítani, mert az érzelemekre gyorsan lehet hatni, de hosszú távon jól vezetni, eszméket valóra váltani nehéz vállalkozás.

Csach Gábor Balassagyarmat polgármestere ünnepi beszédet mond 2024. március 15-én Balassagyarmaton a Palóc Ligetben. (fotó: Fürjes Béla/ipolyinfo.com)

Petőfi szerette Balassagyarmatot – mondta a polgármester – mert

176 évvel ezelőtt a legelsők közt csatlakozott városunk a forradalomhoz is. Elődeink március 25-én az elsők közt nyilvánították ki csatlakozásukat a forradalmi követelésekhez és döntöttek a Nemzetőrség felállításáról is. Május 30-án itt a vásártéren hatalmas fesztivállal ünnepelték a Habsburgok trónfosztását és az új Magyarország áprilisi törvényeit.

Csach Gábor Petőfi Sándor balassagyarmati látogatásairól is részletesen megemlékezett. A költő útijegyzetekben dícsérte a nógrádi vármegyeszékhelyet:

Az akkori Balassa Szállóban hált meg a Kossuth-Rákóczi utak sarkán lévő mai vasedény bolt valamelyik emeleti, olcsó szobájában. Először késő éjjel érkezett, mert Gyarmatra indulva Losoncon hagyta kabátját, és bár a kocsist visszaküldte érte, de az rossz kabátot hozott, erre vissza kellett neki mennie a felvidéki városba, így csak harmadjára sikerült megérkeznie. Mégsem volt panasz benne, nem értékelte rossz jelként a kudarcot. Talán nem véletlen, hogy míg Losoncról több negatív megjegyzése is volt, Gyarmatról csak szép dolgokat írt. Megemlíti a teljes díszében pompázó Vármegyeházát, az akkor épülő roppant Börtönépületet, és az éjjeli zeneszótól hangos kocsmák mellett az éppen zajló csodálatos nagyvásárt is, melyet itt, a budai országút melletti Palóc ligetben tartottak. Leírja, hogy nincs szebb dolog a vásári forgatagnál, az emberek sokaságánál és főleg a szép lányoknál.

Hozzátette: bár a magyar szabadságharc elbukott, de a forradalom megmaradt vívmányai az 1867-es kiegyezés után sosem látott jólétet és virágzást hoztak Magyarországra és Balassagyarmatra is, amely ország és város Európában évtizedeken át sokszor bár magányosan, de nem szűnt meg küzdeni függetlensége, szabadsága és ma különösen a józan ész mellett – zárta gondolatait Csach Gábor.