Hirdetések

Még csak március van, de idén már többször is kiáradt az Ipoly. A víz a partok mentén eldobált hulladékot is magával sodorta, majd a mederbe visszahúzódás előtt lerakta az alsóbb szakaszokon. Önkéntesek tegnap óta szervezetten gyűjtik a hulladékot a folyó mentén.

A Nagy Ipoly Takarításhoz hasonlóan a tavaszi Ipoly-part takarítást is a balassagyarmati Frankó Viktória szervezi, aki a teljes magyarországi esemény vezetője is. A Megafonban ma reggel jelentette be: a tavaszi akciót elsősorban iskoláskorúaknak ajánlották fel, az intézmények pedig örömmel segítettek diákcsoportok összeállításában. A munka hétfőn kezdődött és jövő hétig tart.

A balassagyarmati Szondi György szakközépiskola diákjaiból összeállt kis csoport tegnap Ipolyszögnél gyűjtötte zsákokba a part melletti területeken elhagyott hulladékokat.

Ipolyszög közelében hét zsáknyi hulladékot gyűjtöttek össze az ipari iskolások. (fotó: Simon Tamás)

Simon Tamás kísérőtanár az ipolyinfo.com-nak elmondta:

A Halász utca végén lementünk az Ipoly-part felé, a karámtól kezdődően elindultunk Balassagyarmat felé. Ipolyszög közelében horgászcikkek dobozait találtuk meg, a parthoz közeledve sok műanyagpalackot és zacskót is összegyűjtöttünk. Egészen a 22-es út újkóvári kanyarjáig jutottunk el, amikor már kilenc zsáknyi hulladékunk volt.

Simon Tamás hozzátette: csapatuk meglepődött azon, hogy művirágokat és mécsesekt is találtak látszólag szétszórtan az Ipoly mellett. Elképzelésük szerint a folyó felsőbb szakaszáról sodorhatta ide a víz azokat.

Az iskola hét főből álló kis csapata lelkesen dolgozott, a mintegy 3 kilométeres partszakaszt egyetlen délután során kitisztították – mondta Simon Tamás.