Hirdetések

Balassagyarmathoz közeli helyet ajánlunk hétvégi túraként, ahol a csendet a békák és a madarak hangja töri meg. Az új Ipoly-hídon áttekerve, tíz percre található az ipolyvarbói madármegfigyelő torony, ami a közelmúltban készült el. A kirándulás körtúrává is alakítható.

Egyszerűen madárkilátónak hívják a 2022-ben megépült ipolyvarbói madármegfigyelő tornyot, ahonnan az Ipoly-völgy e területének gazdag élővilága látható és hallható. A tavaszi kedvező időjáráskor akár egyszerre bukkannak fel hattyúk, gémek, pettyes vízicsibék a környező lápban, a bokrokon pedig sárga billegető és rozsdás csuk ugrál.

Kilátás az ipolyvarbói madármegfigyelő toronyból. (fotó: Varbói András)

A kirándulás kerékpárral Balassagyarmat városközpontjából indulva a 22-es úton Őrhalom községen át, az új Ipoly-híd érintésével javasolt. Ipolyvarbón keresztül haladva a település határában áll a madármegfigyelő torony. A 11 kilométeres nagyon könnyű túráról kezdők ugyanezen az útvonalon térhetnek haza. Aki a kirándulást körtúrává alakítaná, annak Zsély felé indulva egy közepes nehézségű emelkedőt kell legyőzni, ami után ajándékként hosszú lejtőt kap, végül sík utat hazáig. A teljes táv ebben az esetben 29 kilométer. A kirándulás pihenővel együtt számítva várhatóan 3,5 óra időtartamú.

A túra az új Ipoly-hídon át vezet. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)