Hirdetések

Már majdnem betették a zárba a kulcsot, amikor a kivitelező azt mondta, hogy nem fog kinyitni a rétsági uszoda. Az építők nem kapták meg a munka után a pénzüket, ezért nem engedik átadni az új létesítményt. A polgármester technikai okot emleget.

Állami ígéret volt már 2013-ban, megkezdik a tanuszoda építési programot, amely minden járásban lehetőséget biztosít egy kijelölt településen, hogy minden gyerek akár már általános iskolás korában megtanulhasson magabiztosan úszni. A Magyar Diáksport Szövetség nem csak támogatta az elképzelést, hanem egyenesen azt tudatta, hogy égető probléma a fiatalok körében a mozgásszegény életmód, ami kritikus negatív hatásokat okozhat felnőttként.

Salgótarjánban és Bátonyterenyén eddig is volt uszoda, ezért ott nem volt szó újak építéséről. Az első ütemben a többi négy nógrádi járás közül mindössze egyetlen helyen, Balassagyarmaton valósult meg tanuszoda, amely az ország más pontjain építettekhez hasonlóan teljes kormányzati beruházással készült el, és a működtetésért is az állam felel. A városban ismert és elismert, néhai sportszakemberről Révész Lászlóról elnevezett intézmény azóta is nagy kihasználtsággal működik. Legutóbbi hír, hogy nem csak a közoktatást és a városiak kikapcsolódását szolgáló helyként működik a tanuszoda, hanem ma már vízilabda egyesületben is sportolhatnak fiatalok.

A programban elkészülő második vármegyei tanuszoda Rétságon lehetne, ha a kivitelező nem harcolna a pénzéért. Ugyanis az építkezés véget ért, de nem fizették ki a vállalkozót – ezt már a Megafon rádió tudatta a közönséggel. A csatorna szerint a kivitelező megakadályozza, hogy megtörténjen a hivatalos átadás, amelynek időpontját már többször is módosították, és végül el is álltak a szándéktól. A cég azt közölte: ha át merik adni a rétsági uszodát, a ceremónián fognak tüntetni és követelni pénzüket.

A Megafon közlése alapján Rétság polgármestere annyit reagált, hogy technikai ok miatt csúszik az átadás. Mezőfi Zoltán korábban többször is elmondta, hogy a befejező munkáknál elakadt a kivitelezés, mert az ukrán-orosz háború okozta drasztikus építési áremelkedés miatt az eredeti költségvetésben leírt 831 milliós beruházás díja megemelkedett. A Kormány később fedezte a hiányzó összeget, de a vállalkozó mégsem jutott hozzá a pénzhez.

Jávorka János önkormányzati képviselő az egyik internetes fórumon pikánsabbá tette az egyébként is kellemetlen ügyet: két napja tudatta, hogy az uszoda kivitelezője a város területére építési törmeléket, betont, földet pakolt le. Jávorka szerint hiába szólította fel az önkormányzat kétszer is a céget, nem takarítottak el maguk után. A képviselő azt írta: elfogyott a vállalkozó pénze.

A rétsági tanuszoda típusterv alapján készült el, az 1319 négyzetméteres létesítményben egy 1,9 méter mélységű 25×25 méteres és egy 80 centiméter mélységű 10×6 méteres medence lesz.