Hirdetések

Húsvét előtti nagytakarítást szerveztek az Ipoly magyarországi szakaszán múlt héten. Általános iskolások, középiskolások és nyugdíjasok is csatlakoztak a meghirdetett akcióhoz, akik meglepően sok hulladékot találtak a folyóparton. Az összegyűjtött szemetet a Balassagyarmati Városüzemeltetési Nonprofit KFT. szállította el a gyűjtőpontokról a kijelölt lerakóba.

Az idei áradások eleve szokatlan időpontokban érkeztek, és egymást követően több alkalommal is kilépett medréből az Ipoly. Sőt, április első napjaiban is újra megemelkedett a vízhozam a esős időjárás miatt, azonban ezúttal békésen folyt le az összegyűlt csapadék a Duna felé.

Az árvizek jellemzője, hogy az ártérről szinte mindent összegyűjtenek és magukkal sodornak. Ha pedig kiemelt jelentőségű áradás történik, és lakott területek közelébe is eljut a víz, meglepő tárgyakat visz magával. A balassagyarmati ipari szakközépiskola tanulói meg is lepődtek, amikor az akció során Ipolyszög közelében kegyeleti tárgyakat, mécseseket és művirágokat is találtak az Ipoly-parton. Nem tudható, honnan érkezett, de a diákok optimista feltételezése alapján valószínűleg egy emlékhelyről sodródott ide. Végül ők hét zsáknyi szemetet szedtek össze alig három kilométeres szakaszon.

A gyarmati Napsugár Nyugdíjas Klub tagjai ennél szerencsésebbek voltak. A Balassagyarmat közigazgatási határain belüli folyószakaszon ezúttal kevés eldobott szemetet találtak, ami alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a tavaly nyári Nagy Ipoly Takarítás után jobban megbecsülik a partot látogatók a környezetet. Meg kell jegyezni, hogy az idei áradásoknál egyszer sem lépett ki medréből Balassagyarmatnál az Ipoly.

Velük együtt a teljes akció során összesen háromszázan dolgoztak a folyó magyarországi szakaszán – tudatta hírportálunkkal az esemény koordinátora. Frankó Viktória szerint meggyőző elszántsággal vette ki a részét mindenki az Ipoly-parti szemétgyűjtésből, amihez egyébként nagyon jó időjárási körülmények is párosultak. A koordinátor szerint ez az esemény szükségszerű volt idén, mert az áradások után több helyről érkezett hozzá bejelentés a partokon lerakódott hulladékok miatt. Frankó Viktória tudatta: a sikeres munkával negyven köbméternyi szeméttől szabadították meg az Ipoly partját. A gyűjtőpontokról a Balassagyarmati Városüzemeltetési Nonprofit KFT. szállította el a zsákokat a kijelölt lerakóba.

A tavaszi Ipoly-part takarítás résztvevői:

Varsányi Általános Iskola őrhalmi telephelye
Rádai Gedeon Általános Iskola Ludányhalászi
Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium
Madách Imre Kollégium Balassagyarmat
Szabó Lőrinc Általános Iskola Balassagyarmat
Napsugár Nyugdíjas Klub Balassagyarmat
Drégelypalánk Általános Iskola
Drégelypalánk Község Önkormányzata
Árpád Fejedelem Általános Iskola Szob
Szob Város Önkormányzata
Együtt Ipolyvecéért Mozgalom
Siemens Engergia KFT. Budapest dolgozói (Ipolyvecén gyűjtöttek)
Mikszáth Kálmán Általános Iskola Dejtár
Szondi György Technikum és Szakképző Iskola Balassagyarmat
Árpád Fejedelem Általános Iskola letkési tagintézmény
adatok: Frankó Viktória koordinátor