Hirdetések

Új faállományt fog telepíteni az Ipoly Erdő Zrt. a balassagyarmati üdülőövezetbe. A nyírjesi lucfenyves nagy hányada hetek alatt ment tönkre, ezért azokat pótolni fogják, az erdei fenyők egyelőre tovább bírják. Sőt, a Megafonnak nyilatkozó szakember szerint megújuló, klímatűrő erdőt hoznak létre.

A hűvösebb klímát kedvelő lucfenyvesek nem bírják az utóbbi évtizedben tapasztalható erőteljes felmelegedést, a növények legyengülnek és kipusztulnak – erre figyelmeztetnek évek óta a hazai erdészeti szakemberek. Balassagyarmaton is sok helyen, kertekben és most már jól láthatóan külterületeken is mint ha kiszáradtak volna a lucfenyők.

Szú pusztítja a magyarországi lucfenyveseket. A kép Balassagyarmaton készült 2023 nyarán. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Azonban nem egyszerűen a szárazság okozza halálukat, hanem a klímaváltozás miatti magasabb hőmérséklet, ami gyengíti a fák védekezőképességét is, miközben azok kártevői gyorsan teszik tönkre az állományokat.

Négy-öt éve észleljük, hogy felgyorsult ez a folyamat, és egyszerűen kipusztul a lucfenyves. A már elhalt fák letermelését elkezdtük több helyen is, mert ha azok a földben állva maradnak, azonnal életveszélyt jelentenek a turistákra nézve. Egyébként is sorra dőlnek ki ezek, mert a pusztuló fákkal együtt a gyökerük is elpusztul.

– mondta Bajnai Csaba, az Ipoly Erdő Zrt. Kelet-Cserháti Erdészetének vezetője.

Enyvvel védekezett a fa a szúrágás ellen, de a bogarak többen voltak, a fenyő tápanyagát szállító háncsréteg tönkrement, a fa elpusztult. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Az Ipoly Erdő Zrt. munkatársai kora tavasszal járták be a Balassagyarmat-nyírjesi erdőt, és lehatárolták a beavatkozási területrészeket. Bajnai Csaba elmondta: az Országos Erdőállomány Adattárban is rögzítik a változásokat. A hivatalos jelentéseket követően kezdődik az új erdőállomány telepítése, amikor az általános szakmai szabályok szerint lehetséges.

Ősszel cserével pótoljuk az állományt, őshonos, lombos facsemetéket ültetünk, de már most jó hír, hogy ebben a fenyőerdőben meg is jelentek azok a növények, amik magoncként növekednek, és láthatólag szépen alakul a sorsuk. Azok már az új erdőrész tagjai lesznek.

Bajnai hozzátette: az erdészet arra törekszik, hogy a város kedvelt üdülőterülete továbbra is erdős, nyugalmas övezet legyen, ahol mindenki szívesen tölti idejét, ezért is igyekeznek gyorsan reagálni a klímaváltozás kedvezőtlen hatásaira.