Hirdetések

A Balassagyarmati Járásbíróság jogerősen elzárásra ítélte azt az 50 éves férfit és 46 éves társát, akik elpusztítottak négy macskát – közölte az MTI-vel a Nógrád Vármegyei Főügyészség. Az ítéletet a Balassagyarmati Járási Ügyészség vádirata alapján hozták meg.

A vádirat szerint a fiatalabb férfi 2023. szeptember 12-én megkérte ismerősét, hogy a háza padlásán lévő kölyökmacskákat „tüntesse el”, ezért egy doboz sört ajánlott neki. A másik férfi egy nylonzacskóba tette a párnapos állatokat, majd a fizetségül kapott sörrel hazament. A háza udvarán a zacskó száját bekötötte, mert később akarta elásni az állatokat, majd elment otthonról.

A vádlott szomszédja meghallotta a nyávogást, és értesítette a rendőröket és az állatvédőket. A rendőrök engedélyével egyik rokona átmászott a kerítésen, és a tűző napon lévő zacskó száját kinyitotta.

Ekkorra három kölyökmacska már elpusztult, kettő pedig életveszélyes állapotba került, ezeket az állatvédők orvoshoz vitték. Közülük az egyik ugyancsak elpusztult.

Mint a főügyészség írta, a négy macska rendkívüli szenvedéssel pusztult el, esélyük sem volt a menekülésre. Az ügyészség a macskatulajdonost felbujtóként, társát pedig tettesként elkövetett, több állat pusztulását okozó állatkínzás bűntettével vádolta meg.

A Balassagyarmati Járásbíróság előkészítő ülésén a két büntetlen előéletű vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte, és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról, ezért őket a bíróság elzárás büntetésre ítélte. Az ítéletet az ügyész és a vádlottak is tudomásul vették, így az jogerős.

Az idősebb férfit 40, a fiatalabbat 25 nap elzárásra ítélte a bíróság.

A főügyészség kifejtette: az elzárás személyi szabadság elvonásával járó büntetési nem, amely a jogalkotó szándéka szerint a rövid tartamú szabadságvesztés alternatívája lehet. Legrövidebb tartama 5, leghosszabb tartama 90 nap. Az elzárást büntetés-végrehajtási intézetben kell végrehajtani a fogház fokozatra vonatkozó szabályok szerint.