Hirdetések
Hirdetések
Hirdetések

Választási csalás miatt nyomoz a rendőrség a Nógrád vármegyei Hugyagon, de a polgármestert még nem kérdezték meg a hatóságok. Baranyi Béla politikai ellenfelét sejti a feljelentés mögött. Közben kiderült, hogy korábbi önkormányzati pályázatokat több százmilliós gyanús számlázással igyekeztek „megvalósítani”.

A rendőrség közleménye szerint a népszavazás, a népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás Hugyagon, azonban részleteket a nyomozás érdekére tekintettel nem írtak le.

A faluban 2022-ben rendeztek időközi önkormányzati választást, miután Borda Attila polgármester távozott és a teljes önkormányzat is lemondott – kezdi az előzményekkel Baranyi Béla jelenlegi polgármester, aki az ipolyinfo.com megkeresésére azt is felsorolta, miért volt szükség az új választás kiírására.

Nagy adósságot örököltem meg, új polgármesterként azzal szembesültem, hogy nyertes pályázatokat úgy számoltak el, hogy nem valósultak meg. 350 millió forintot nyert Hugyag arra, hogy hátrányos helyzetű családoknak öt házat vásároljon és újítson fel a falu, és további kettőt építsen a lakhatás biztosítására. Fiktív számlával igazolták a megvalósulást, de valójában semmilyen beruházás nem történt. Csapadékvíz elvezető rendszer megépítésére körülbelül 150 milliót kapott Hugyag, a kivitelezést leszámlázták, de abból sem épült semmi. A Magyar Államkincstár működési szabálytalanságokat tárt fel az önkormányzatnál, 70 millió forintot követelnek.

– emlékezett vissza 2022-es hivatalba lépésére Baranyi. Mint mondta, a választást azért írták ki, mert az akkori vezető lemondott, de arról nem lehetett tudni, hogy mekkora bajban van a falu.

Baranyi Béla, Hugyag polgármestere: lejáratási kísérlet folyik ellenem (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Baranyi tovább sorolta, hogy még az előző önkormányzat idejében a falu ravatalozó építésére 5 millió forintot nyertek, tájház kialakítására szintén 5 millió forintot kaptak, a közösségi konyha fejlesztésére 9 milliót költhetnének pályázatból, de a folyamatban lévő eljárás miatt visszakövetelték tőlük az összes pénzt.

De a pénzt másra költötték. Az önkormányzat könyvelésében semmit nem lehet megtalálni, mert semmilyen papírt nem hagytak meg, vagy megsemmisítettek. Ebbe csöppentem bele. Az állami adósságrendezés még most is tart, én pedig most azt fogom tenni, hogy hűtlen kezelés miatt feljelentést fogok tenni.

Tetézi mindezt a rendőrség folyamatban lévő eljárása, ami Baranyi szerint egyik leendő politikai ellenfelének kezdeményezése lehet. A polgármester lejáratási kísérletként értékeli az ügyet, a feljelentésben a 2022-es időközi önkormányzati választást emlegetik úgy, hogy a feljelentők szerint Baranyi választási csalással nyert, közmunkásokat bírt rá pénzzel arra, hogy őt jelöljék be a szavazólapon.

A feljelentést Szabó Ágnes balassagyarmati járási hivatalvezető nevében tették meg, azonban amikor a rendőrség őt értesítette az elindult eljárásról, akkor jelezte, hogy visszaéltek a nevével. Tehát nem igaz, hogy Ágnes ilyet tett volna. És ugyanez történt az egyik kolléganőmmel is, az ő nevét is felhasználták egy újabb feljelentéshez.

A polgármester szerint a nyomozók a jegyzőt, az akkori választási bizottság elnökét és tagjait is meghallgatták már, de a falu vezetőjétől még nem kérdezett semmit a rendőrség. Hozzáteszi: úgy látja, hogy minden rendben van, azt nem tudja, miért írja a hatóság, hogy megalapozott gyanúval nyomoznak.

Fog indulni polgármesterjelöltként az az ember, aki ezt csinálja. Több évet ült börtönben, több ügye volt eddig is a hatósággal és faluban mindenkit feljelent.

– utalt a polgármester arra, aki szerinte az egész ügyet a háttérből mozgatja és igyekszik az önkormányzati választás előtti hónapokban ráégetni a problémát a jelenlegi vezetőre.

A polgármester állítja, hogy nem lehet tenni ez ellen semmit. Baranyi Béla szerint csak az számít, hogy az önkormányzat működőképes maradjon, és végre kijöjjenek az adósságcsapdából. Amíg ez nem történik meg, addig tehetetlenek. Mint mondta: nemrég nyertek hat millió forintot játszótér építésre, amit Balla Mihály országgyűlési képviselő is támogatott, de a pénzt nem használhatják fel, mert a falunak jelentős tartozása van az állammal szemben a meg nem valósult fejlesztési pályázatok miatt.

Hirdetések