Hirdetések

A Balassagyarmati Dalegylet 160 év alakult meg, amelyet jelenlegi karnagya éppen 50 éve vezet. A 2024-es évben több évfordulóról is megemlékeznek – erről is beszélt a dalegylet vezetője a városi televízióban.

Ember Csaba a tévé adásában felidézte pályája kezdetét: 50 évvel ezelőtt, 1974-ben vette át Réti Zoltántól a Balassagyarmati Dalegylet vezetését. Úgy érezte, nem volt nehéz dolga, mert az énekkarnak már akkor is jó híre volt, neki ezt kellett továbbvinni, és közben megtalálni a megfelelő énekeseket. Kiemelte: számára nem a vezetés volt a nagy feladat, hanem hogy megújítsa az énekkart.

Azokban az években a Balassi Bálint Gimnáziumban is tanított, így sikerült a középiskolások közül több fiatalt is meggyőzni, hogy a városi kórusban is énekeljenek. Köztük volt például az idén épp 60 éves Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Csábi István is.

A Balassagyarmati Dalegylet fellépése Muzsikál az erdő nevű rendezvényen Mátraverebély-Szentkúton 2022-ben. (fotó: fb.com)

Hozzátette: az énekkarnak az évek során számtalan fellépése volt, nemcsak a megyében és hazánkban, hanem Európa több országában is. Jópár nemzetközi kórusversenyen megmutathatták tehetségüket.  A sor idén is folytatódik: nyáron Prágába készülnek, ahol egy zenei fesztiválon lépnek majd fel. 

Ember Csaba elmondta: szembesül azzal, hogy a Dalegyletben is kevés a fiatal, alig van utánpótlás. A legnagyobb feladatok közé tartozik ifjú, jó hangú, a műfajt kedvelő és elsősorban férfi énekeseket találni. 

Ugyanakkor hangsúlyozta: büszkék lehetünk a Dalegylet 160 éves, példaértékű múltjára. Mindamellett, hogy megőrizzük, tovább is kell adnunk ezt a kincset az utókornak.