Hirdetések

Mint az ötös lottó nyerőszámait, annyira nehéz eltalálni a top3 illegális szemét fajtáját Balassagyarmaton. A TeSzedd! országos akciójának keretében szombaton gyűjtötték városszerte az eldobált, és illegálisan autókkal erdőszélre kiöntött szemetet. Az önkéntesek összesen 8000 liternyi hulladékot zsákoltak be, mindet a Balassagyarmati Városüzemeltetési KFT. szállítja el.

Hétvégére visszatért országszerte a nyárias időjárás, a meghirdetett kampányt nem kellett elhalasztani. Balassagyarmaton kora délelőtt kezdődött az évente szokásos illegális szemét összeszedése. Körülbelül százan vállalták, hogy megtisztítják a várost, nyolc helyszínen kezdtek hozzá a munkához.

 

Attól tartottunk, hogy az előző napok rossz időjárása visszaveti az önkéntesek kedvét, de nem így történt! Annyian eljöttek, hogy valóban sok szemetet tudtunk eltakarítani, mintegy 10 köbméternyi eldobált hulladék van az akcióra kiadott zsákokban.

– összegezte a szombati gyűjtés eredményét a helyi koordinátor, Frankó Viktória.

A helyszíneken csoportokban szedték a szemetet, 2 óra alatt teltek meg a zsákok – tette hozzá a koordinátor.

A hulladékok fajtájáról idén először toplista is készült, amit az önkéntesek tapasztalatai alapján állítottak össze. Frankó Viktória is meglepődve tudatta, hogy legnagyobb arányban

 

Energiaitalos dobozokat találtunk óriási mennyiségben szinte minden helyszínen, aztán ami megdöbbentő, hogy gyermekjátékokból is sokfélét és sokat fedeztünk fel. És szintén sok kis méretű, röviditalos palackok is a legkülönfélébb helyeken voltak szétdobálva. Ezek a toplistás anyagok, de ruhákat és háztartási eszközök alkatrészeit is találtunk.

Az akció nyáron a Nagy Ipoly-takarítással folytatódik, amely során a folyó teljes hosszában gyűjtik a parton és a mederben lévő szemetet. Frankó Viktória elmondta: hamarosan országos sajtótájékoztatón jelentik be az esemény részleteit, a torkolat helyszínén, Szobon.