Hirdetések

Egyetlen vadgázolás sem történt azt követően, hogy a 22-es úton a dejtári elágazó és Érsekvadkert között kihelyezte a közútkezelő a vadriasztó prizmákat. Nem csak a baleseteket nullázták le, hanem a nagyon drága vadkár és az autójavítás is elkerülhetővé vált. Folytatni akarják a jól sikerült kísérletet.

Magyarországon túlszaporodott a vadállomány: hatvan év alatt a nagyvadak száma az ötszörösére nőtt, jelenleg 800 ezer példány van a hazai erdőkben – állítja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amely az agráriumban történt 21 milliárd forintnyi éves vadkárok megtéríttetése miatt közölte az állomány becsült méretét. Nógrádban több mint 14 ezres a vadállomány az Országos Vadgazdálkodási Adattár szerint. Itt, az ország legerdősültebb területén sok helyen közutak vágják el az állatok vonulási útját, ezért is lehet velük sokszor találkozni. Az autósok esetében ma már nem kérdés, hogy bármit tesznek, szinte lehetetlen a vadak által a járműben okozott kárt megtéríttetni; a vonatkozó jogszabályok lényegében a járművezetők kizárólagos felelősségébe rendelik a vaddal történt balesetek következményeit.

Nógrád vármegyében először 2022-ben helyeztek ki kék színű fényvisszaverőket a 22-es út mentén. Minden vezetőoszlopra rögzítettek egy-egy ilyen vadriasztó prizmát, amely az autók lámpájának fényét eltérő szögben az erdő felé veri vissza. A várakozások szerint az állatok ezt úgy érzékelik, mint ha velük szemben csillanna fel valakinek vagy valaminek a szeme, ami feltehetőleg elijeszti őket az út közeléből. A teszthelyszínen, a 22-es út Salgótarjánhoz közeli részén 500 méteres részen figyelte a közútkezelő az alig 10×5 centiméteres tárgyak működésének hatását. A próba jól sikerült, azóta nem volt vadgázolás azon a szakaszon.

A vezetőoszlopra helyezett prizma az autók lámpájának fényét eltérő szögben veri vissza, ami az erdő felől érkező vadakat elijeszti az út közeléből. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád vármegyei igazgatója az ipolyinfo.com-nak nyilatkozva ismertette, hogy ezért döntettek úgy, hogy a 22-es út másik szakaszán, a dejtári elágazó és Érsekvadkert közötti, erdővel szegélyezett részen is kipróbálják az eszközt.

Van pikantériája ennek, mert aznap, amikor kihelyeztük a prizmákat, még volt egy utolsó vadelütéses baleset, de utána ott sem történt már ilyen. Azonban a 22-es út védelem nélküli részein tavaly 32 nagytestű vad elütését regisztrálták. Április 3-án a Nógrád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság ülésén jeleztem, hogy szükség lenne a program folytatására.

– mondta érdeklődésünkre Lehel Zoltán.

Hozzátette: a térség erdősültségét és a forgalmat is figyelembe véve nem csak a 22-es úton folytatnák a prizmák kihelyezését, hanem a 23-ason is. Ehhez a rendőrség együttműködése is szükséges lesz, mert – a vármegyei közútkezelő igazgatója szerint – ők pályázhatnak ilyen eszközök beszerzésére, amit aztán a Magyar Közút rögzít fel az oszlopokra.