Hirdetések

A megszállás alatti ukránság tiszteletére állított ki ismeretlen rendező utcatárlatot Balassagyarmat belvárosában múlt hétvégén. A képeken a mellékelt szövegek szerint ukrán alkotók művei láthatók, akik az orosz-ukrán háború eddigi időszakában készítették képeiket.

A háború, ahogyan művészek látják – ukrán alkotók képeiből nyílt rögtönzött tárlat Balassagyarmaton a Civitas Fortissima téren. A múlt hétvégi bemutató rendezőjét senki sem ismeri, mindössze a zsinórokra feszített képekhez mellékelt nyomtatott szöveg adott információt a járókelők számára.

Cikkünk kiemelt képén Petro Chekal Árnyék és fény között című fotósorozatából látható részlet.

Gyakran egész nap kint vagyok az utcákon. Kimegyek a világba. Valószínűleg nem a fény hajt, hanem az a félelem, hogy sok mindent, amit az adott napra kitűztem, nem fogom tudni megszerezni, érezni, megélni vagy megörökíteni. Aztán hirtelen az utcákon fény lesz, váratlan kaland vagy bármi apró ami a fotót könnyűvé teszik, mint a költészetet.

– írták a kép mellé Petro Chekal szavait idézve.

Az alkotó sorozatában a háború martalékává vált tárgyak mint az emlékezés maradékai is megjelennek. Szétlőtt autók, amik halomban állnak Bucsában.

Háború inspirálta képek rögtönzött tárlata Balassagyarmat belvárosában. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Ana Franyk idén készült képein a fekete szín dominál, ami szülővárosa, Donyeck ábrázolásán az átélt szörnyűséget mutatja be a közönségnek. Azonban a rossz ellenére az ukrán nemzeti jelmondat is olvasható, amely az alkotó szerint a máig élő reményt adja.