Hirdetések

Minden energiájával azon dolgozott az Epronex balassagyarmati kerékpárosa, hogy a verseny közben mért gyorsasági szakaszon pontot szerezzen, majd az összesítésben is jó helyezést érjen el a Tour de Hongrie mai etapján; Rózsa Balázs a 183 kilométeres pályán 167 kilométert ment a vezető boly tagjaként, majd a hegyi küzdelem előtt nagyot fújtatott.

Az országúti kerékpárversenyen 162-es rajtszámmal tekerő Rózsa Balázs azokat az etapokat szereti, amiben inkább kevesebb hegyi szakasz van – ezt a gyarmati Megafon rádiónak mondta el a verseny előtt. Ezért a mai nap nem az övé lett. Ennek ellenére ezt kivéve minden pillanatban ő volt az a magyar versenyző, akit a kamerák az élboly tagjaként mutattak 167 kilométeren keresztül. A szilvásváradi gyorsasági hajrában egyetlen magyarként 2 pontot is tudott szerezni, majd a hegyi menet előtt fújtatott egy nagyot a tévénézők szeme láttára és azt mutatta: ennyi volt az erőm!

Rózsa Balázs és az őt hamarosan utolérő mezőny kevesebb mint 14 kilométerrel a cél előtt. (fotó: m4sport.hu)

A Kazincbarcikáról Gyöngyös-Kékestetőre indított futam utolsó kilométerei teljesen átírták az addig látott pillanatnyi eredményeket, és a legerősebb versenyzők léptek színre a kizárólag emelkedőből álló utolsó percekben.

A Mátra legmagasabb pontja felé vezető út átlagosan 5-6%-os emelkedője után következett a legnehezebb, 9-10%-os meredekségű utolsó 3,5 kilométer, ami rögtön egy bukással indult, és szétszakította az addig egyben haladó mezőnyt.

A másfél kilométerrel a vége előtt magabiztosan vezető német Emanuel Buchman minden ereje kimerült, és szinte hihetetlen meglepetésre 50 méterrel a céltól megelőzte őt a – kiemelt képen látható – belga Thibau Nys, aki 4 óra 31 perc 54 másodperces eredménnyel nyerte meg a napot, és átvette az összetett vezető helyet is. A 21 éves Nys utána azt nyilatkozta: igazából a holnapi etap érdekelte őt eredetileg, de történt, ahogy történt…

A nap legjobb magyar versenyzője Dina Márton lett.

Rózsa Balázs a gyorsasági kategóriában 12. helyen áll, a verseny összesített állása alapján 117 indulóból a 114. az eltelt három nap után. Holnap következik a Budapest – Etyek 167 kilométeres etap.