Hirdetések
Hirdetések
Hirdetések

Az iskolában elméleti tudást, a vállalkozóknál gyakorlati tapasztalatot kapnak a diákok, ez a duális szakképzés lényege, amely során a jól megválasztott partnerek aranyat is érnek. Szinte szó szerint így történt, egy patvarci építőipari vállalkozó Magyarország legjobb képzőhelyeként kapott elismerést. Interjút készítettünk a díjazottal.

Az év duális képzőhelye-díjat kapta egy patvarci vállalkozó. Szandai Attila, aki építőipari területen munkálkodik, 2018 óta együttműködik duális képzésben a balassagyarmati Szondi György Technikummal. Az iskola építőipari tanulmányokat folytató diákjai közül minden évben egyre többen döntenek úgy, hogy a gyakorlati foglalkozásokat Szandainál töltik. A kölcsönös elégedettséget ma már egy díj is bizonyítja, amit a Szakma Sztár Fesztivál nevű országos szakmai versenyen adott át Orbán Viktor miniszterelnök.

Szandai Attila építőipari egyéni vállalkozó (b3) mint a 2024. év duális képzőhelye kitüntetés birtokosa a budapesti díjátadó ünnepségen. (fotó: fb.com)

Egy vállalkozó leginkább arra törekszik, hogy már gyakorlott, jól dolgozó alkalmazottakkal vegye körbe magát, hiszen fontos, hogy mielőbb profitot termeljen a befektetett energia. Mi a ráció abban, hogy Szandai Attila építőipari vállalkozó tanulókkal dolgozik együtt?

A duális képzés arról szól, hogy a tantermi elméleti anyagon túl vállalkozókkal együttműködve a valós környezetben, akár valós megrendelők számára végeznek munkát a diákok. Ha ezt egy iskolai tanműhelyben végzik el, akkor csak később szembesülnek a piac elvárásaival. Nekem azért jó, mert vállalkozóként adókedvezmények járnak ezzel, de kötelező bért is fizetni kell a diákok részére a programban. Aztán, ha befejezték a képzést, és elkezdik az életüket, lehetséges, hogy együtt fogunk dolgozni. Mindenki jól jár.

Már a helyszín is érdekes, ahol ez a gyakorlati képzés történik. Patvarcon egy vakolt háznál vagyunk, szinte kész van, ez a műhely.

Igen, de már csak néhány hétig marad így. Aztán lebontjuk. Ezt az épületet az eddig itt dolgozott tanulók építették fel: kőművesek, ácsok, szárazépítők, szigetelők és festők dolgoztak rajta. Ez a ház a munkájuk bizonyítéka és eredménye is, tehát ha egyben marad, mint ahogyan látható, az csak jót jelent.

És miért bontják le?

Mert jön a következő turnus szeptembertől. Ez a tanműhelynek nevezett épület ősszel eltűnik, majd tavaszra megint felépül. Szóval, ez egy izgalmas játék, mert a faluban folyamatosan látják, ahogyan készül, majd lassan ismét eltűnik, a következő tanév végére pedig megint tető alá kerül.

Még építés közben a patvarci műhely. (fotó: Szandai Attila)

Minden szakmában vannak különféle technikák, új technológiák. Egy ilyen épületben a különféle megoldások is alkalmazhatók egyszerre?

Igen, például a festők minden héten más-más technikával dolgoznak. Kapnak egy falrészletet, amelyen a gyakorlatot végzik, aztán következő alkalommal a ház másik falán tanulnak meg másfajta módszereket. A kőművesek számára ugyanígy történik a kötések alkalmazása, a falazások, az áthidalók építése, ezeket egy külön helyen tanulják, majd mehetnek ebbe az állandóan változó házba dolgozni.

Mennyire fontos a vállalkozói szektor számára a duális képzés kihasználása?

Még mindig nagy a szakemberhiány. Amikor a díjat átvettem Budapesten, volt szerencsém egy másik, nagyobb vállalat vezetőjével beszélgetni. Ő azt mondta, hogy szükség van erre a programra, de egyelőre úgy tűnik, hogy a legjobb szándék ellenére is kevesen maradnak meg a szakmákban. Én is így látom ezt.

Együtt gyakorolnak a különféle szakterületek tanulói a műhelyben. (fotó: Szandai Attila)

Pedig az építőipari munkákkal állítólag mostanában nagyon jól lehet keresni.

Igaz. És én éppen abba a korosztályba tartozom, akit még úgy neveltek, hogy legyen szakmám, akkor még a diploma nem volt érdekes. Aztán most újra azt az időszakot éljük meg, amikor ismét rangja van a szaktudásnak. De még ott tartunk, hogy a diákok szerint a telefonnal könnyebb pénzt csinálni. Nincs még a nekik olyan életképük, amikben látható lenne, hogyan akarják majd menedzselni magukat. Ez picit hiányzik. Mindezt annak ellenére mondom és látom, hogy sok a nagyon ügyes és valóban piacképes tudással bíró tanuló. Azonban ha magunkra gondolok, egyre több az a vállalkozó kolléga, aki belátja, hogy ha magunknak kiképezzük a jövő szakembereit, akkor jobban járunk, biztosabban lehet később is működtetni vállalkozásainkat.

Hirdetések