Hirdetések
Hirdetések
Hirdetések

Országszerte harminc helyen indít településvezető jelöltet a Megoldás Mozgalom – mondta az ipolyinfo.com-nak a párt hugyagi polgármester-jelöltje. Sopotnik László határozottan állítja, hogy ha nyer, sok pénzt tud elintézni a falunak, és erre már június első napjaiban bizonyítékot is ad.

Hugyagon választási csalás miatt nyomoz a rendőrség, mert felmerült a gyanú, hogy az egyik korábbi polgármesterjelölt pénzt adott egyes választópolgároknak, azt kérve, hogy szavazzanak rá. Közben a település fejlesztésére adott pénzek egy része is úgy tűnt el, hogy abból szinte semmi sem valósult meg szabályszerűen, ezért minden államilag támogatott beruházás összegét adósságrendezési program keretében juttatják vissza a hazai költségvetési kasszába. A nehéz helyzetű Hugyag polgármestere erről az ipolyinfo.com-nak beszélt korábbi interjújában. Baranyi Béla azt is elmondta: ennek ellenére a legfontosabb, hogy a falu működőképes tudjon maradni.

A rossz hírekkel terhelt helyi közélet ellenére is három polgármesterjelölt pályázik a falu vezetésére: a hivatalában lévő Baranyi Béla függetlenként, Bangóné Szilfai Viktória függetlenként és Sopotnik László a Megoldás Mozgalom (MEMO) embereként reméli a legjobbakat.

Sopotnik Lászlóval készítettünk interjút, miután kiderült, el tudja intézni, hogy 1 milliárdot kapjon az alig 900 fős falu.

Mi inspirál egy embert arra, hogy egy ilyen nehéz helyzetben lévő önkormányzat vezetését elvállalja?

A falut kizárták minden pályázatból, ez tény. De az, hogy nehéz helyzetben lenne Hugyag, azt nem mondanám. Október végére lezárul az adósságrendezési folyamat, az állami normatívákból lehet gazdálkodni, és én megnéztem a jegyző úrral az ezévi költségvetést, cirka 40 millió forint van ‘egyéb’ tételre elkülönítve erre az évre. Az ‘egyéb’ az bármi lehet, ebből lehet gazdálkodni. Igaz, én nem értem ezt. Közgazdaságilag egy költségvetésben nincs olyan, hogy ‘egyéb’. Mindennek van neve. Ha azt mondom, hogy buszmegállót akarok építeni, iskolafüzetet akarok venni a gyerkőcöknek, fel akarom újítani az óvodát, mindennek van neve. Ezen kívül másra van 3 millió forint, most voltak cirkuszban a gyerekek, mennek kirándulni, tehát van pénz. Viszont az igaz, hogy az adósságrendezés miatt 5 évig ki van zárva a falu a pályázatokból.

Vagyis az önkormányzat működési nehézséggel nem küzd? Sőt, még van is pénz a kasszában bármire?

Hogyne, hogyne! Ha valamire félre van téve ‘egyéb’ 40 millió forint, az mi? Biztos, hogy nem mínusz!

A MEMO pályázatot hirdetett meg, 1 millárd forintot osztanának szét települések között, amelyeken mintaszerű fejlesztések valósulnának meg. Ön állítja, hogy bármennyi pénzt meg tud szerezni, de ehhez nyernie kell a választáson.

Mert sok feladat lenne. A legfontosabb a munkahelyteremtés. Mindenki pályázatnak nevezi ezt a pénzt, én szerintem ez nem pályázat. A Megoldás Mozgalom alapítói vagyonát képezi ez az 1 milliárd forint. Ahol MEMO-s polgármesterek lesznek, ebből az összegből gazdálkodhatnak. Ha nyerek, felmegyek a MEMO-ba, és azt mondom, hogy szükségem lenne 60 millió forintra, mert szeretnék egy autókereskedést nyitni Hugyagon. Erre azt mondják, hogy ez annyira nem kell. De ha kell 60 millió forint 5 évre háziorvosra, akkor odaadjuk. Ha azt mondom, önfenntartó települést szeretnék, és ezért 60 milliót kérek, hogy megvegyem a helyi iskolát, amiből nyugdíjas otthont csinálok, ez már hozza a pénzt a falunak.

Én nem látom leírva a MEMO pályázatában a munkahelyteremtést. Akkor ezt Ön hogyan képzeli el?

Igaz. Én úgy képzelem el, ahogyan elmondtam. Vissza szeretném vásárolni az iskolát. Összehozni a nyugdíjas otthont. Ezt a falu működteti, oda kell 40-50 fős kiszolgáló személyzet, takarítók, ápolók, konyhai személyzet, karbantartó. A másik, megvan rá a helyiség, ki lehetne alakítani egy tésztagyárat. Sok szülő azért nem tud dolgozni, mert messzire kell utazni. De ha azt mondom, hogy van egy tésztagyár Hugyagon, és te 4 órát tudsz dolgozni, akkor gyere, dolgozz 4 órát! 4 órára kapsz fizetést! Az önkormányzat megcsinálja a tésztagyárat, és áruljuk a tésztát! És lesz Hugyagnak saját tésztagyára!

Mennyire érzi támogatottnak helyben ezeket a terveket?

Nyilván, mindenkinek nem lehet megfelelni. Vannak nagyon sokan olyanok, akik mellettem vannak, vannak akik – hát nem mondom, hogy félnek -, nevezzük őket bizonytalannak, nem tudják eldönteni, hogy kire szavazzanak. És vannak azok, akik a regnáló polgármesternek a működését tekintik etalonnak. Ők nyilván azt fogják mondani, hogy én butaságot mondok, nem hiszik el, hogy létezik ez a pénz.

Könnyen utolérhető az interneten is az Önök pályázata. A kiírás szerint az a cél, hogy boldogság és jólét legyen ott, ahová ez a pénz eljut.

Legjobban Hugyagra fog érkezni ez a pénz. Megvan hozzá az útvonalengedély is, ez a pénz ott fog állni egy csuklósbuszban a saját házam előtt, meg lehet nézni, sőt, önöket is meghívom nagy szeretettel. Nézzék meg! Létezik az egymilliárd forint, be lehet vonzani ezt a pénzt, ezres címletekben jön Hugyagra!

Mármint a kampány részeként jön Hugyagra egy busznyi pénz?

Igen, mert a MEMO nehezen jut plakáthelyekhez, úgy gondolta a marketing stáb, hogy ez lesz a legjobb. Mi nem csak beszélünk a pénzről, az ember pszichéje olyan, hogy csak azt hiszi el, amit lát. Június 2-án, vasárnap 14 órakor érkezik a busz Hugyagra, benne az 1 milliárd forinttal. Ebből lehet fejleszteni Hugyagon!

Hirdetések