Hirdetések
Hirdetések
Hirdetések

Győri János a választási törvényt megsértve kampányol – ezt állapította meg a Balassagyarmati Helyi Választási Bizottság (BHVB) csütörtök reggeli ülésén, amit egy választópolgár által benyújtott kifogás alapján tárgyalt meg. Győri független jelöltként hirdeti magát, de valójában ő a baloldali Szövetség a Balassagyarmatiakért Egyesület jelöltje.

Június 2-án Balassagyarmaton a déli városrész több háztartásában lakók olyan szórólapot kaptak, amelyen a választókerület egyik önkormányzati képviselő-jelöltje, Győri János függetlenként hirdeti magát. Az egyik választópolgár kifogással élt, és a BHVB-hez fordult.

A BVHB csütörtökön reggel a benyújtott írásbeli panaszt kivizsgálta és az inkriminált szórólapot is áttekintette, és határozatában jogsértést állapított meg.

A Bizottság megvizsgálta a Helyi Választási Irodánál rendelkezésre álló A4-es formanyomtatványt, melynek 4. pontjában „A jelöltállítás adatai” alapján a jelölt akként nyilatkozott, hogy „A választáson jelölő szervezet jelöltjeként indulok”. Emellett a HVB idézte saját, 27/2024 (IV.29.) határozatát, melyben Győri Jánost a Szövetség a Balassagyarmatiakért Egyesület egyéni választókerületi jelöltjeként vette nyilvántartásba.

Vagyis Győri János a választókat megtévesztette, mert független jelöltként tüntette fel magát.

A megtévesztésre használt szórólap. (fotó: beküldött)

A BVHB szerint Győri János szórólapján a kiadó nevét, székhelyét és a kiadásért felelős nevét is fel kellett volna tüntetni. Hozzátették: mivel eddig csak egyszer állapítottak meg vele szemben jogsértést, ezért a fokozatosság elve alapján bírságot nem róttak ki.

Hirdetések