Hirdetések

Tizenegymillió eurót (mintegy 4 milliárd 125 millió forintot) hagyott jóvá a Selmecbánya történelmi központjában márciusban pusztított tűzvész okozta károk helyreállítására az ügyvezető pozsonyi kormány, amely Selmecbányán tartott kihelyezett ülést.

Mint arról beszámoltunk, az UNESCO világörökség részének számító város központjában március 18-án, egy történelmi épületben ütött ki tűz, amely több környező épületre is átterjedt. A tűzvész hét történelmi épületben – köztük a bányamúzeumban – okozott károkat, közülük többnek teljesen leégett a tetőszerkezete, és archív dokumentumokban is kár keletkezett. A helyreállítás teljes költségeit 24 és 31 millió euró közötti összegre becsülik.

Eduard Heger ügyvezető kormányfő a kabinet ülése után a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség tudósítása szerint azt mondta: a károk helyreállítására most jóváhagyott pénzösszeg az első, de nem az utolsó segítségül szánt összeg a kormánytól, további támogatásra is lehet számítani, amint a biztosítók pontosítják a helyreállítás költségeit.

Fontos, hogy a tűzkárt szenvedett épületek mihamarabb visszanyerjék eredeti formájukat.

– szögezték le a felújításra vonatkozó, szerdán jóváhagyott kormánydokumentumban.

A szerdai döntés szerint a most jóváhagyott összegből az idén 4 millió eurót juttatnak a tűzkárt szenvedett épületek helyreállítására, további 7 millió eurót pedig 2025-ig ugyanezen célra, valamint a kárt szenvedett archívumok helyreállítására és a jövőbeni tűzvészek megelőzését célzó intézkedésekre az illetékes minisztériumok kapnak majd meg.

A tűzvészben kárt szenvedett, magántulajdonban lévő épületek helyreállítására különálló finanszírozási konstrukciót helyezett kilátásba a pozsonyi kormány, ezt idén június végéig kell kidolgoznia a belügyi és a kulturális tárcáknak.

A mostani selmecbányait megelőzően legutóbb 2012-ben okozott jelentős károkat a tűz kiemelkedő jelentőségű történelmi műemlékben Szlovákiában, amikor leégett a krasznahorkai vár tetőszerkezete. Ennek felújítási munkálatait nem sokkal a tűzvész után egy évre becsülték, majd a folyamat befejezésének várható időpontját több alkalommal módosították. Idén márciusban közölték, hogy a krasznahorkai várat 90 százalékban felújították, s jövő nyárra lehet azzal számolni, hogy látogathatóvá válik.