Az ukrán elnök korábban az amerikai kongresszusnak számolt be a háború helyzetéről, beszélt a brit döntéshozók előtt is és az Európai Parlament is meghallgatta őt. Most a német Bundestag, vagyis az ottani országgyűlés tagjaihoz szólt.

A Spiegel című német újság beszámolója szerint Volodimir Zelenszkij arról beszélt, hogy Európa közepén új fal épült, nem olyan, mint a berlini volt, hanem ami a szabadságot a rabságtól választja el. Azt kérte a németektől, hogy rombolják le ezt a falat, és segélyt is adniuk kell, különben az oroszok elpusztítják az ukrán népet.

A Spiegel írása szerint Zelenszkij korábban bírálta is a németeket, mert tétováznak, emiatt megosztottá is váltak. Az ukrán elnök azt is mondta:

A szavak semmit sem érnek, Európában egy népet pusztítanak el. Titeket csak a gazdaság érdekelt. (…) Még mindig egy fal mögött védekeztek, amitől nem látjátok, hogy mi min megyünk keresztül” – tette hozzá.

A beszéd után a Bundestag tagjai állva tapsolták meg az ukrán elnököt és azt mondták neki: Értjük Önt.

Magyarországi híradások nem említik, hogy ugyanakkor a német parlamentben heves vita is kialakult , ugyanis Friedrich Merz ellenzéki politikus már korábban szerette volna az ukrán téma tárgyalását, azonban csak üvöltözés lett belőle, aztán áttértek a következő napirendi téma megbeszélésére.