Der ukrainische Praesident Wolodymyr Selenskyj Bildschirm hat Deutschland mit eindringlichen Worten zu mehr Unterstuetzung im Krieg gegen Russland aufgefordert. Tausende Ukrainer seien in den vergangenen drei Wochen gestorben, die Besatzer haben 108 Kinder getoetet - mitten in Europa bei uns im Jahre 2022 , sagte er am Donnerstag 17.03.2022 in einer Videoansprache an den Bundestag. Und Deutschland befinde sich wieder hinter der Mauer . Siehe epd-Meldung vom 17.03.2022 Selenskyj fordert Deutschland im Bundestag zu mehr Unterstützung auf *** Ukrainian President Volodymyr Selenskyj screen has urged Germany in strong words for more support in the war against Russia Thousands of Ukrainians have died in the past three weeks, the occupier Copyright: epd-bild/ChristianxDitsch
Hirdetések

Az ukrán elnök korábban az amerikai kongresszusnak számolt be a háború helyzetéről, beszélt a brit döntéshozók előtt is és az Európai Parlament is meghallgatta őt. Most a német Bundestag, vagyis az ottani országgyűlés tagjaihoz szólt.

A Spiegel című német újság beszámolója szerint Volodimir Zelenszkij arról beszélt, hogy Európa közepén új fal épült, nem olyan, mint a berlini volt, hanem ami a szabadságot a rabságtól választja el. Azt kérte a németektől, hogy rombolják le ezt a falat, és segélyt is adniuk kell, különben az oroszok elpusztítják az ukrán népet.

A Spiegel írása szerint Zelenszkij korábban bírálta is a németeket, mert tétováznak, emiatt megosztottá is váltak. Az ukrán elnök azt is mondta:

A szavak semmit sem érnek, Európában egy népet pusztítanak el. Titeket csak a gazdaság érdekelt. (…) Még mindig egy fal mögött védekeztek, amitől nem látjátok, hogy mi min megyünk keresztül” – tette hozzá.

A beszéd után a Bundestag tagjai állva tapsolták meg az ukrán elnököt és azt mondták neki: Értjük Önt.

Magyarországi híradások nem említik, hogy ugyanakkor a német parlamentben heves vita is kialakult , ugyanis Friedrich Merz ellenzéki politikus már korábban szerette volna az ukrán téma tárgyalását, azonban csak üvöltözés lett belőle, aztán áttértek a következő napirendi téma megbeszélésére.