Hirdetések

Hogy mennyire nem lényegtelen kérdés, azt az idei első hónap bizonyítja. Világszerte 2022 januárja volt az első időszak, amikor több 5G okostelefont adtak el, mint amennyi 4G-set. Kérdéseket tettünk fel a magyarországi mobilszolgáltatóknak és begyűjtöttük, hol érhető el a környéken a leggyorsabb hálózat.

Az ötödik generációs mobilkommunikáció lényegét egy egyszerű összehasonlítással lehet jól érzékeltetni: aki most videókat nézeget, rádióstreamet hallgat és nagy méretű képeket tölt fel, akár egyszerre is végez három ilyen műveletet, annak szinte biztosan 4G telefonja van. Mert ha nem, akkor kizárt, hogy ezekre képes lenne hajhullás nélkül. A 4G technológia a gyors adattovábbítást tette lehetővé, valóban kényelmesen megnézhetők a videók, online játékok működnek akadozás nélkül és közben még fájlok küldése vagy fogadása is mehet a háttérben.

Amíg mi a mobiltelefonokra koncentráltunk, a háttérben dolgozó technológiai mérnökök kitalálták, hogy legyenek életünk gépei is játszva kezelhetők, távolról menedzselhetők, mi több, az autózásból nélkülözhetővé váljanak a sofőrök, a doktor pedig több száz kilométer távolságból is tudjon műteni egy VR szemüveggel. És talán ez utóbbi lehet a legérdekesebb: a precíziós beavatkozásokhoz, mint például a kézmozdulat távolról történő pontos gépi utánzásához elengedhetetlen a megbízható és gyors adatátvitelt lehetővé tevő hálózat. Az ötödik generációs kommunikációs hálózatokban lévő fantasztikus lehetőség valószínűleg az élet működésének teljes felborítását is magával hozza. Hogy a felborítás jó vagy rossz lesz, azt később fogjuk megtudni.

De azért a magánszemélyek is jobbat kapnak mint valaha: gyorsabb adatátvitelt. Január óta már a 4G-t is meghaladó igény van a fejlettebb telefonokra. Aki most vesz 5G telefont, a környéken még alig nem tudja kihasználni az előnyét, csak kisebb foltokban érhető el az új hálózat.

A Magyar Telekom az egyetlen hazai mobilszolgáltató, amely kérdésünkre válaszolt. Azt írta: nem fogják közölni, mikor és hol akarnak terjeszkedni, úgyhogy az 5G-s terveket nem tudtuk meg. Azonban azt leírták, hogy jelenleg a fővároson túl jellemzően a Balaton mellett, valamint Zalaegerszegen, Debrecenben, Szegeden, Kecskeméten, Szombathelyen és Győrben van ilyen szolgáltatás, a kültéri országos lefedettség jelenleg 10,6%.

A Vodafone 5G lefedettsége Nógrád megye nyugati részén 2022. március 24-én.

A Digi mint legújabb mobilszolgáltató, úgy tűnik, egyelőre nem törekszik az 5G népszerűsítésére. Ha hálózatnak nevezhető, hogy Váci úti székhelyükön van ilyen szolgáltatás, akkor igen, létezik ez a Diginél is.

A Yettel nemrégiben még Telenor volt, az új név megünnepléséhez nem adtak ajándékba nagy 5G hálózatot, de leginkább a Magyar Telekom lefedettségével mérhető össze az ő elérésük is: Budapest egyes részein kívül Székesfehérváron, Tatabányán és a Balaton körül működik a rendszer.

A Vodafone okozta a legnagyobb meglepetést, az övék a legnagyobb 5G hálózat Magyarországon. Lefedettségi térképükre nézve úgy látszik, mint ha minden megyeszékhelyen ott lenne, de inkább csak azok egy részén, vagy éppen külvárosi területeken működik a szolgáltatás. A meglepetés nem is ez, hanem a Nógrád megyei adatok. A Vodafone az első, amely már itt is elérhető: Salgótarján egyes részein, valamint Rétság, Tolmács és Diósjenő környékén is beindult az 5G, sőt nagy szerencsével Csesztve déli dombtetőin is működni fog.

Mindegyik szolgáltatót megkerestük és választ vártunk tőlük arra, milyen ütemben történik az 5G hálózat fejlesztése, azonban a Magyar Telekom finom elutasító szavain kívül a többiek eddig nem válaszoltak.