Hirdetések

A hétvégét tönkreteszi, odaver a szabadtéri programok nagy részének, de nem szabad most emiatt haragudni, mert ha nem jön több eső, a mostanihoz képest is durván drágább lesz az élelmiszer. Kell a víz a termőföldeknek!

Hirdetések

Mára átvonuló felhőzetből ígért esőt a meteorológia, ami megjött. Ugyanakkor Nógrád megyében még arra is volt esély szombaton reggel, hogy napsütés legyen, 8 óra után itt-ott előtörtek a sugarak az égből. Aztán néhány perccel később teljesen sötétté vált az égbolt és nagy csapadék jött. A délelőtti bevásárlók biztosan nem örülnek, és nyilván a szabadtérre tervezett programok szervezői is bosszankodnak.

Azonban Magyarországon most súlyos aszály van, és kell az eső mindenhol! Az utóbbi napok kedvezőnek látszanak arra, hogy feltöltődjenek vízzel a termőföldek, de szabad szemmel csak rossz következtetés vonaható le. A felszínen rövid ideig megmaradó vizek nem jelentenek semmit, alapos vizsgálatra van szükség.

Az Operatív Vízihiány Értékelő és Előrejlező Rendszer bernecebaráti állomásának adatai szerint 2022. április 9-én reggel éppen aszálymentes volt a környékünk, ami kizárólag statisztikailag adhat megnyugvást, a talajban mért nedvességadatok egyelőre továbbra sem kielégítők:

mind a felső rétegben (10 cm mélyen) és mélyebben is (60 cm) körülbelül 30%-os nedvességet tartalmaz a föld. Ez tehát azt üzeni: még kell eső.