Hirdetések

A magyarországi földgáztározókba elkezdték a betárolást, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jelentése szerint megszokott rendben történik az ország földgázellátása – írja a napi.hu

Hirdetések

A hivatal közleménye szerint a hazai tárolókban jelenleg 1,24 milliárd köbméter földgáz van. A határkeresztező vezetékek a teljes kapacitásukkal rendelkezésre állnak, Szlovákia, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Románia és Ukrajna irányából is tudunk földgázt importálni. Az érvényben lévő gázszerződések teljesítése folyamatos – írták, hozzátéve, hogy ellátási zavarról nem érkezett információ az iparági szereplők részéről.

Gázáramlások adatai 2022. április 28-án 22:25-kor. Az FGSZ zölddel a beérkező, sárgával a kimenő gázáramlást jelöli. (kép: fgsz.hu)

Drávaszerdahelyen át óránként mintegy 179 ezer köbméter gáz érkezik az országba. Ez a betáplálási forrás horvát, ami vagy az Adria vezetéken érkező, vagy a Krk-i LNG-terminálból származó gázt szállít. Ez a két forrás biztosan nem orosz gázt tölt a hálózatba. 

A kiskundorozsmai, Szerbiából érkező gáz (410 ezer köbméter óránként) viszont biztosan orosz, ahogyan a balassagyarmati szlovák konnektoron érkező (204 ezer köbméter óránként) is. A Mosonmagyaróváron keresztül belépő HAG-vezeték Ausztria felől érkező gázmennyiségről molekula-szinten nehéz megmondani, hogy milyen forrású, lehet orosz is, más is – attól függően, hogy az EU-s gázhálózatban éppen milyen betápok hogyan érvényesülnek. 

Az biztos, hogy a beregi, Ukrajna felől bekötött vezeték, melyen szintén orosz gáz érkezhetne, nem szállít Magyarországra földgázt.   

A magyar-szlovák gázvezeték

A Vecsés és a szlovákiai Felsőzellő közötti vezeték hossza 111 kilométer, 92 kilométer magyar, 19 kilométer szlovák területen fekszik. A két ország közötti határt Balassagyarmatnál, az Ipoly folyó alatt lépi át. A 800 milliméter átmérőjű, 74 bar nyomásfokozatú csővezeték szállítási kapacitása magyar irányba 500 ezer köbméter óránként, ami évente mintegy 4 milliárd köbméter, míg szlovák irányba óránként 200 ezer köbméter, azaz évi 1,6 milliárd köbméter. A kereskedelmi üzem 2015 nyarán kezdődött meg a vezetéken.

A magyar-szlovák gázvezeték a tervezett uniós szintű észak-déli gázfolyosó meghatározó eleme, amely a lengyel-szlovák vagy a cseh-lengyel gázvezeték kiépítése esetén összeköttetést biztosít a régiós nemzeti gázvezeték-rendszerek között Horvátországtól Lengyelországig. A vezeték alapvető célja, hogy a magyar földgázrendszer és a szlovákiai földgázszállító rendszer normál üzemelés során, illetve krízis helyzetben is mindkét szállítási irányban együtt tudjon működni.

Hirdetések