Hirdetések

Nem fontos elmenni a Börzsönyig ahhoz, hogy a hegység csodáit lássa a túrázó. A Závoz, a Csóványos és Királyrét is közel kerül, sőt, a megye névadójának legszebb építménye, mind egyszerre látható, ugyanarról a helyről. 180 fokkal megfordulva a Naszály és a Cserhát meseszép vonulatai tárulnak a kiránduló elé.

Hirdetések

Néhány éve építtette egy diósjenői lokálpatrióta ember azt a kilátóhelyet, amelynek semmilyen reklámja nem volt eddig, pedig lenyűgöző panorámát mutat meg. Egyetlen hátránya, hogy nem kell sokat küzdeni a kilátásért, túl könnyen megközelíthető, ám ezt csak azok róják fel, akiknek a hosszú és fárasztó gyaloglás a kirándulások fontos kellékévé vált.

A 2-es útról Diósjenő felé letérve, balra fent található az első pillantásra erkélyszerű fedett faépítmény. Térképeken keresve sem lehet hivatalosan megtalálni, valószínűleg az ipolyinfo.com olvasói az elsők, akik ezt tényszerűen tudják meg. És ezzel eggyel nőtt a már eddig ismert Nyugat-nógrádi kilátóhelyek csoportja.

Akinek egy könnyű kíváncsiskodás a célja, az autóval menjen, és tegye le a földút mentén, onnan alig több mint 300 méternyi séta után jut fel a kilátóba.

Egész napos programként: a nógrádi vasútállomás mellett van egy sportpálya, amellett a parkoló. Elsőként a várat ajánlom. Aztán vissza a vasúthoz, át a síneken, követve a kék bringás turistajelzést, jó minőségű murvás út visz Királyrétre. Útközbeni kitérőként javaslom még a Várhegy-kilátót, amit 2020-ban épített az erdészet. Majd legurulás Királyrétre és jöhet az ebéd! Ha mégsem itt, hát folytatva a gurulást, a kismarosi Duna-part mentén, esetleg Nagymaroson. A megoldás nem csak éttermekben, hanem a halsütőknél is lehet! A visszaút ugyanarra megy, eltéveszteni sem lehet. Sajnos, vonatot nem tudok ajánlani, a menetrend és az utazás hossza is kegyetlen a kirándulókkal szemben.

Javasolt program, 2 főre, 3500 forint/fő

indulás ideje érkezés ideje helyszín egyéb
08:30 09:05 Balassagyarmat – Nógrád, futballpálya Elférnek a bringák az autóban?
09:15 09:25 Nógrád, futballpálya – Nógrádi vár Egy kulacs víz legyen nálad!
10:25 11:00 Nógrádi vár – Szokolya, Várhegy-kilátó Haladás a kék kerékpáros turistajelzésen.
11:20 11:30 Szokolya, Várhegy-kilátó – Királyrét Korán van még az ebédhez.
11:30 12:00 Királyrét – Kismaros, Duna-part Az út mentén van étterem, vagy a nagymarosi parton halsütő is.
12:00 13:30 Kismarosi étterem, vagy nagymarosi halsütő a visegrádi vár látványával Nagymarosra Duna-parti kerékpárúton vezet az út!
13:30 14:45 Nagymaros/Kismaros – Nógrád, futballpálya Kulacs újratöltése a közkútnál!
Visszafelé nehezebb lesz az emelkedőn, de van már hozzá energia!
14:45 15:15 Nógrád, futballpálya – Diósjenő kilátó Könnyű út, szép kilátás!
16:00 16:30 Diósjenő kilátó – Nógrád, futballpálya Fáradtan, de könnyen megy a tekerés.
16:40 17:15 Nógrád, futballpálya – Balassagyarmat Élmények megbeszélése útközben.
adatok: Google Maps, MOL, Nagymarosi halsütő; útiköltség számítása: benzines autó 7 literes átlagfogyasztással, oda-visszaút