Hirdetések

Három Ipoly-híd építése zajlik egyszerre a folyó középső és alsó szakaszán. A Dunához közeli építkezésből már csak a hídra vezető út maradt hátra, a többinél most indult a munka. A Drégelypalánk – Ipolyhídvég átkelő előkészítő munkálatai közben megtalálták az egykoron állt híd maradványait, most pedig egy újabb is előkerült máshol.

Hirdetések

Ki hinné el ma, hogy korábban 47 híd kapcsolta össze az Ipoly két partján élőket. A folyó feletti összeköttetéseket a törökkori pusztítások és a világháborús rombolás szakította szét, a trianoni határok meghúzása után nem volt prioritás azok újjáépítése. Magyarország a schengeni övezetbe 2007-ben lépett be, amely eredményeként megszűntek a határellenőrzések, a Szlovákia és Magyarország közötti szabadon átjárás újra lehetőséget adott a két parton élők kapcsolatainak erősödésére. Ezek következményeként jelent meg a hídépítések igénye is, és hosszú előkészítések után Ráróspusztánál és Pösténypusztánál készült el egy-egy átkelő. Most újabb hármat építenek, kettő esetében történelmi emlékek bukkantak elő. Drégelypalánknál a korábban állt híd maradványait fedezték fel, az építkezés a régi helyén valósul meg. Most pedig Őrhalomnál sikerült megtalálni valamit, aminek tisztázásához a falu helytörténészét kerestük fel.

Ártéri híd Őrhalomál, a most épülő új út közelében. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Az ártéren ma is álló, de nagyon romos híd maradványait a kora tavaszi fotózáskor még alig takarta el a lombozat nélküli növényzet, ezért könnyen sikerült észrevenni. László Péter helytörténész elárulta nekünk, hogy az ártéren egykor öt híd is volt. Ennek első bizonyítékát az 1700-as években készült katonai térkép mutatja meg, ami szerint földet hordtak a mélyen fekvő területre, annak tetején Őrhalomtól Ipolyvarbóig keskeny szekérút vezetett, 1938-ban betonból erősítették meg az út alapját. A víz szabad mozgását biztosítandó öt hidat építettek ide, állítása szerint ma három még megvan.

Őrhalomnál az Ipoly mellékágán is volt egy híd korábban. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Ám ezzel nincs vége: a földút Őrhalom felőli végénél, az Ipoly mellékágán is volt korábban híd. Az ipolyvarbói végén pedig, magán az Ipolyon két híd vezetett át – mondta László Péter helytörténész.

Az idén megépülő új hídhoz most jelölték ki az odavezető utat, a régi, magasra épített földutat átvágták, de az általunk megtalált régi híd nincs az építkezés útjában, ezért talán később is megnézhető lesz a régmúlt idők e darabja az Ipoly-hidak történetéből.