Hirdetések

Egyre több hír szól a médiában arról, hogy az ország északi hegyvidékén farkasok, medvék tűnnek fel. Aztán egy svéd híren is megakad a szemem, a kormány engedélyezi a farkasállomány 400-ról 170-re való csökkentését. Persze ehhez még a zöldeknek lesz egy-két szava, a biológiai sokszínűséget látják veszélyben.

Már túl a nyugdíjkorhatáron, emlékszem az 1880-ban született nagyapám történetére, hogy Herencsényben a hideg téli éjszakákon jól hallatszott a farkasok vonítása. Az idősek azzal rémisztgették a kicsiket, hogy a farkasok elviszik a gyerekeket is. A korabeli újságok kedvelt téli uborkaszezoni híre volt a fuvarosokat, vándorkereskedőket megtámadó ordasok. Én gyerekként egyáltalán nem bántam, hogy már nincsenek farkasok, pláne medvék, így aztán még iskolába sem jártam, amikor az idősebbekkel gombázni mehettem, egy-két év múlva már egyedül is.

Most újra feltűntek a vidékünkön a ragadozók, most Acsán, Erdőkürtön és Püspökhatvanban tűnt fel egy medve. Táblák intik a gombászókat, kirándulókat, erdei munkásokat az óvatosságra. Eközben a hazai környezetvédők – általában városban, társasházban laknak – örvendenek, hogy a természet visszaveszi, ami az övé. S persze a falusi, józan emberben is felvetődik a kérdés: mi az oka a rég letűnt állatfajok ismételt megjelenésének? Nos nem más, mint az ember visszaszorulása, a falvak lélekszámának látványos csökkenése. Falum, Herencsény lakossága nagyapám gyerekkorában közel duplája volt a mainak, a felnőttek zöme az év nagy részében a határban ténykedett, télen fát vágtak, a haszonállataik száma a mainak a sokszorosa volt. Mára a kevésbé vérengző szarvasok a község belső utcáinak a kertjébe is bejárnak sárgarépáért, almáért, könnyedén ugorva át a másfél méteres kerítést is.

Mi lenne a teendő? Nem tudom! Mindenesetre én nem örülök a vadállatok megjelenésének és a haszonállatok visszaszorulásának, az emberek fogyásának még kevésbé. Annak meg különösen nem, hogy távoli vásárosokban élő környezetvédők aggódnak az ilyenfajta biológiai sokszínűségért. Legyen ez inkább a helyben lakók dolga.