Hirdetések

Várospolitikai vihart kevert a helyi adó mértékének meghatározása, amely megosztotta a politikai erőket is, és a helyben élők véleményét is Ipolyságon. Az adócsökkentés mellett érvelők szerint a város költségvetésébe befolyó lokális járulék a közpénzek hatékony és jótékony újraosztása helyett inkább az ott lakók sarcolásaként vált ismertté, mert az éves büdzsében alig látható mértékű.

Hirdetések

Politikai kampánytéma lett Ipolyságon a helyi adózás, amely – úgy tűnik – az idén esedékes önkormányzati választás fő eleme lehet. A Reflex24 nevű regionális lapnak Szöllősy Péter helyi vállalkozó, a téma vezéralakja azt mondta, hogy 2019-ben olyan adóemelés történt a városban, amely rossz értelemben kiemeli Ipolyságot a környező települések közül. A vállalkozó magyarázata szerint

Ez konkrétan azt jelentette, hogy egy átlagos család ugyanannyi adót fizetett be Ipolyságon, mint például Léván – ennek fejében viszont csak a szolgáltatások és lehetőségek töredékét élvezhette. Nyugdíjas polgártársaink számára a 75%-os adóemelés komoly tehertétel.

– mondta Szöllősy. Azzal folytatta, hogy veszélybe kerültek a munkahelyek, nincs lehetőség a fejlődésre, és ezeknek hosszú távú, beláthatatlan következményei lesznek.

Elmondása szerint a városfejlesztési pénzeket nem lehet elsősorban helyi adókkal behozni, ezért volt szükség arra, hogy hangosan érveljenek a városvezetésnél a csökkentés érdekében. Az ügyet összefogással, az Ipolysági Vállalkozói Társulással és a közreműködő civil szektorral sikerre vitték 2021 végén, a városvezetői döntést követően az idén májusban kézbesített adócsekkek már 25%-kal kisebb mértékűek voltak, idén 218 ezer euróval kevesebbet kell befizetniük az ipolyságiaknak az összesen 11 milliós városi költségvetésbe.

Előttünk talán még soha senki nem vívta ki a helyi adók csökkentését Szlovákiában egy településén sem. Hosszú és rögös út vezetett el idáig. A polgármester szürreális adóemelését követően többen is próbálkoztak jobb belátásra bírni a városvezetést, de mindhiába.

– fogalmazott Szöllősy, aki ehhez azt is hozzátette, hogy elég erőt merített a mögötte állókból ahhoz, hogy a 2022 őszén esedékes önkormányzati választáson akár polgármester-jelöltként is megjelenjen. Szerinte a választáson arról kell majd szavazni, hogy folytatják-e beruházástaszító adókörnyezet politikáját, vagy alacsony adók és fejlődést ösztöntő intézkedések lesznek-e Ipolyságon.

Az elért eredmény ellenére olyan vélemény is nyilvánosságra került, amely ha nem is illeti kritikával az Szöllősyék által kiharcolt adócsökkentést, de arról tanúskodik, hogy a szóban forgó 25 eurós adót inkább kelljen befizetni a városnak a javára, mint hogy bárki azzal kampányoljon, hogy ebből a pénzből a nagymama az unokáját támogatja majd – utalt egy helyi lakos Szöllősy azon mondatára, amelyben a nyugdíjasok sanyarú sorsára hivatkozik az adó csökkentése érdekében.