Hirdetések

A Magyar Kórházszövetség valamint a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom 2018 óta minden évben értékeli a hazai egészségügyi ellátási intézmények családbarátságát. Az ebből a célból kiírt pályázaton mindig nagy a verseny, egyre több kórház mutatja be fejlesztéseit az emberibb kiszolgálás és a rugalmas munkavégzési formák terén.

Hirdetések

Idén tizenegy kórház mutatta be pályaművében a 2021-es fejlesztéseit, így a családtervező diagnosztika indításáról, a gyermek-egészségügyi tanácsadásról és szakambulanciáról, vagy éppen a szülésfelkészítő online tanfolyam létrehozásáról szóló beszámolóit. A 2021-es újításokért járó Családbarát Kórházi Innovációs díjban három intézmény részesült.

A zsűri 2021 Családbarát Kórházának a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházat választotta több egyedi kezdeményezésükért és a folyamatos, családbarátságért folytatott fejlesztéseikért.

A zsűri indoklásában kiemelte a betegek és hozzátartozók segítése érdekében tett újításaikat, így a  családtámogató jelenlét biztosítását, a hozzátartozók felkutatását, a magzatelvesztés traumáját feldolgozni segítő vendégbabák csoportot, a mentális betegségben szenvedő családtagok segítését, a tankonyha működtetését, a betegklubok működtetését. A gyógyító szemléletet a betegek családjával való „együtt ápolás”, „együtt gyógyítás”, „nyitott ajtó” jellemzi, emellett munkatársaikat a közösségi érzés megerősítésével és a rugalmas foglalkoztatás lehetséges módjainak elérhetővé tételével támogatják. Példaértékűek családi- és gyermek programjaik és munkahelyi óvodájuk.

A 2021-es újításokért járó Családbarát Kórházi Innovációs díjban három intézmény részesült: a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Nagyerdei Campus Gyermekgyógyászati Klinika Gyermeklélektani és Pszichoszomatikus Osztálya, a Békés Megyei Központi Kórház, és a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ.

A versenyben álló kórházak újításaira a nagyközönség is szavazhatott, itt a budapesti Szent Margit Kórház, a karcagi Kátai Gábor Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztálya és a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztálya kapta a legtöbb voksot.

Elismerésben részesültek a Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórház Keresztény Családi Centruma, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája, a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet, az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház János Online Akadémiája, valamint a Szigetvári Kórház Szülészeti Osztálya.