Hirdetések

Az egyik önkormányzati képviselő saját finanszírozásából készült szakértői jelentés szerint több felelős is lehetséges a romhányi óvodai konyhán tavaly történt szén-monoxid mérgezésben. Az önkormányzati képviselő-testület ezt követően úgy döntött, más szakértőket is bevon az ügy vizsgálatába. A falu étkeztetését is biztosító konyha addig is zárva tart.

Hirdetések

Tavaly június 10-én szén-monoxid mérgezés gyanújával szállítottak kórházba a mentők 5 embert a romhányi Aranyalma Óvoda nemrégiben teljesen felújított konyhájáról. Az ott dolgozók fejfájásra panaszkodtak, közülük egy főt tartottak megfigyelés alatt aznap, a többieket azonnal hazaengedték. Az eset kapcsán Szerb Tamás önkormányzati képviselő saját megrendelésére szakértői jelentéseket készíttetett, amelyekben megállapították, hogy a konyha felújítását nem végezték el szakszerűen, az ahhoz kapcsolódó engedélyeztetés sem volt megfelelő, többek között a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is felelősségre vonható lehet.

A súlyosnak látszó megállapításokat követően a romhányi önkormányzat úgy döntött, hogy újabb szakértőket kér fel az ügy vizsgálatára, és újabb tervezőt kérnek fel a szellőzőrendszer átalakításához. Vezér Attila polgármester az ipolyinfo.com érdeklődésére elmondta:

Tudni szeretnénk, hogy a szabályosnak minősített felújítást követően, másfél évnyi probléma nélküli működés után mi okozta a mérgezés gyanúját, mert nem világos, hogy ennyi idő alatt miért nem jelentkezett a probléma.

A megújult konyhát 2020 februárjában nyitották meg, a mérgezés 2021 júniusában történt. A feltételezett hibák kijavítását megrendelte az önkormányzat, majd annak elvégzését követően 2022 áprilisban ismét megnyitották a konyhát. Ennek ellenére néhány héttel később magas szén-monoxid koncentráció miatt újra jeleztek a műszerek, ismét bezárták a helyet.

Az önkormányzat közös nyilatkozatot tett közzé, amelyben a képviselő-testület döntését összefoglalva azt írják: kiderült, hogy a konyha felújításának tervezése és kivitelezése nem volt elégséges, ezért jelentős beruházások elvégzése után nyithatják meg újra. A polgármester aláírásával megjelent közlemény szerint a pótlólagos kivitelezési munkát műszaki ellenőr kontrolljával végeztetik el, és tesztelik majd a szénmonoxid-koncentrációt.

Vezér Attila érdeklődésünkre azt is elmondta: a konyha áttervezéséhez szükséges pénz rendelkezésre áll.

FRISSÍTÉS

Vezér Attila polgármester tájékoztatása szerint az újabb szakértői eredmények alapján az önkormányzat már döntött az óvodai konyha szellőző rendszerének átalakításáról.