Hirdetések

Július 1-től az Epipen valamint Epipen junior készítményeket, a betegek 70 százalékos támogatással 5080 forintért, illetve az igazolt allergiával rendelkező betegek kiemelt támogatással 300 forintért válthatják ki a gyógyszertárakban – közölte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

A közleményben hangsúlyozták, hogy az életmentő injekciós toll esetében fontos, hogy az érintett személyek megfelelő oktatást kapjanak kezelőorvosuktól a készítmény alkalmazásával kapcsolatban és, hogy az érintettek ismerjék az anaphilaxiás reakció jellemző tüneteit.
Az injekció ára eddig 16-20 ezer forint volt, a súlyos allergiában szenvedőknek kettőt kell mindig maguknál tartani. Az életmentő tollaknak 12, maximum 18 hónap után lejár a szavatosságuk, de a tárolásukra is szigorú szabályok vonatkoznak.
A betegszervezetek azt szorgalmazzák, hogy minden oktatási intézményben legyen két Epipen injekció vészhelyzet esetére. Az egyik egyesület oktatási programot is indított, amelyben iskolai dolgozók, pedagógusok kapnak képzést arról, hogyan ismerhetik fel az anafilaxiás sokk tüneteit és mit kell tenni ilyen helyzetben.