Hirdetések

Szécsényben, Jobbágyinál és Kozárd külterületén fogták el a rendőrök a két ukrán és két svéd állampolgárt, akik a gyanú szerint hatvan határsértőt akartak Magyarországon át Szlovákiába szállítani.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján 2022. június 22-én Nógrád megyében a rendőrök a Magyarország területére embercsempészés céljából érkezett 4 férfit és az általuk szállított 60 migránst elfogták.

A szécsényi járőrök 9 óra 20 perckor a város belterületén állítottak meg egy cseh rendszámú Ford Transit gépjárművet, amelyet egy 22 éves ukrán állampolgár vezetett. A gépjármű zárt – klíma és egyéb szellőzési lehetőség, valamint  ülőhely nélküli – rakterében 21, magát szír és 6, magát afgán állampolgárnak valló utas tartózkodott, akik személyazonosságukat, illetve Magyarország területén tartózkodásuk  jogszerűségét igazolni nem tudták.

A pásztói járőrök 9 óra 40 perckor a 2122-es számú út 22. kilométerszelvényénél két gépkocsit vontak ellenőrzés alá. Az osztrák rendszámú személygépkocsit egy 29 éves svéd állampolgár vezette, aki a gyanú szerint előfutóként vett részt a bűnelkövetésben. A járművet egy 22 éves szintén svéd állampolgár által vezetett osztrák felségjelzésű tehergépkocsi követte. A Szlovák Köztársaság irányába közlekedő tehergépkocsi csomagterében 14, magát szír állampolgárnak valló határsértő utazott.

A hatvani rendőrök ugyanezen időben Jobbágyi, Apponyi útnál ellenőrizték azt a cseh hatósági jelzésű, fehér színű gépkocsit, amelyet egy 26 éves szintén ukrán állampolgár vezetett. A kocsi rakterében 19, magát szír állampolgárnak valló határsértőt találtak.

A két ukrán és két svéd állampolgár a határsértőknek az államhatár átlépéséhez Magyarország területéről történő elszállításával segítséget akart nyújtani, amit a rendőri intézkedés meghiúsított.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai a 22 éves ukrán állampolgár ellen embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt, míg a 26 éves ukrán, továbbá a 29 és 22 éves svéd férfi ellen embercsempészés bűntett kísérlete megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást. A hatóság tagjai a négy férfit őrizetbe vették, előterjesztést tettek az ügyészségen letartóztatásuk indítványozására. A nyomozók a bűncselekmények elkövetéséhez használt gépjárműveket lefoglalták.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos jogszabályok értelmében a rendőrök visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.