Hirdetések

Újranyithatja nemrég bezárt széntüzelésű erőművét Franciaország, számos európai ország után egy újabb kénytelen módosítani energiapolitikáját az ukrajnai háború következtében – derül ki a vg.hu összeállításából.

Hirdetések

Franciaországba e hónap közepétől nem érkezik orosz gáz, így biztosra vehető, hogy télen szükség lesz szénerőműre, amelynek üzemeltetéséhez nem használnának orosz szenet. A francia villamosenergia-termelés nagy része atomenergiából származik: 2020-ban 67 százalék, míg ugyanebben az évben a szén csak 0,3 százalékot tett ki.

Románia is bejelentette, hogy ideiglenesen újraindítja az üresen álló széntüzelésű erőműveit, és a helyi média értesülései szerint megnyitják a tavaly bezárt Mintia erőművet is. Olaszország sem zárta ki a szénenergia-kapacitás növelését, Roberto Cingolani ökológiai átmenetért felelős miniszter elmondása szerint két aktív széntüzelésű erőművet ideiglenesen teljes kapacitáson működtetnek, ha energiahiány lépne fel.

A döntés nyomán az országok a légkört leginkább szennyező szén égetésével a klímaváltozás elleni harcot húzzák keresztbe.