Hirdetések

Ez is a csapadékmentes időjárás hatása, csökkentik a paksi atomerőmű teljesítményét, amely egy korábban meghatározott intézkedési terv részeként történik. A Duna alacsony vízállása esetén a paksi energiatermelés protokoll szerint csökken, mert a működéshez elegendő víz kell.

A vizet pedig a Dunából veszi az erőmű a reaktor fűtőblokkok hőmérsékletének csökkentésére. Az előállítás során másodpercenként 100 köbméter víz folyik át a termelő blokkokon. A jelenlegi intézkedést nem csak a Duna alacsony vízállása kényszeríti ki, hanem a befolyó, valamint az erőműből kifolyó víz hőmérséklete. A Dunából kivett és hűtésre használt víz melegedése esetén a termelés hatékonysága is romlik. Emellett maximálták a folyamba visszaengedhető, már felmelegedett hűtővíz hőfokát is, amely legfeljebb 30 fok lehet. Ezzel a Duna élővilágát kívánják megóvni, ugyanis a túl meleg víz természeti károkat okozhat.

A portfolio.hu értesülése szerint

Jelenleg az 1. fokozat szintjét értük el, amely az előírt előkészítő műszaki intézkedések végrehajtásán kívül az erőmű működésére nincs hatással, az energiatermelést nem befolyásolja

– közölte a hírportállal az atomerőmű. A beszámoló szerint a névleges 1830 MegaWatthoz képest 10 MegaWattal kevesebbet termel az erőmű.