A francia elnök szerint az ukrán-orosz háború miatt fejre állt a világ, megdrágult minden energia, ezért felgyorsítják a megújuló források telepítését, valamint több új atomerőművet is építenek majd. Az energia háborús fegyverré vált Emmanuel Macron szerint.

Hirdetések

A francia elnök tegnap egy hajóról avatta fel az ország új tengeri szélerőműveit, majd utána azt mondta: Franciaország új atomerőművek megnyitását határozta el, és felgyorsítják a megújuló energiaforrások használatának ösztönzését is.

Sok ország teljesítménye az olcsó orosz gáztól függött, és nyilvánvaló, hogy az energia elsőként vált háborús fegyverré. Az energiabiztonság szempontjából a többféle energiaforrás a kívánatos, önmagában nem elég az atomenergia és a megújuló sem.

Ezért előrébb hoznák az új atomerőművek megnyitását is. Az eddigi tervek szerint 2035-ig hat nagyobb és nyolc kisebb reaktort adnának át, ennek dátuma a szándék szerint már korábbra kerülhet.

Endívia termesztő Franciországban: tízszeresére nőtt az energiaár. (fotó: Reuters)

Azonban addig is szembe kell nézni Franciaországban a jelen problémáival: egy zöldségfeldolgozó üzem vezetője, Emmanuel Lefebvre a Reuters hírügynökségnek azt mondta:

Ha így folytatódnak az áremelések, az energiaköltségünk a korábbi tízszeresére nő. Ez elviselhetetlen mértékben megnövelné a terheinket, zsákutcába kerültünk.