Hirdetések

A rétsági és a balassagyarmati rendőrök fogták el azt a francia állampolgárságú férfit, aki 33 migránst akart a határon átcsempészni.

A Rétsági és a Balassagyarmati Rendőrkapitányság munkatársai a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján 2022. szeptember 27-én 2 óra 25 perckor Rétság belterületén, a Rákóczi úton ellenőriztek egy francia honosságú tehergépkocsit, amelyet egy francia állampolgárságú férfi vezetett.

Az intézkedés során a rendőrök a gépjármű rakterét átvizsgálták és abban 33 ismeretlen személyt – 16 gyermeket, 6 nőt és 11 férfit – találtak. A külföldiek magukat szír állampolgároknak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták.

A rendőrök az embercsempészt és a 33 külföldit elfogták. A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya az embercsempésszel szemben – őrizetbe vétele mellett – büntetőeljárást indít.