Hirdetések

Milliárdos értékű károkozás történhetett, mégsem kerül előzetes letartóztatásba a balassagyarmati bróker-ügy főszereplője, mert az őt feljelentő károsultak esetében nem éri el az elcsalt összeg a különösen jelentős kategóriát, az ötszáz millió forintot. Soltész Olivér követeléskezelő szerint sokkal több pénz tűnt el, de van esély arra, hogy néhány hét múlva eredmény legyen az ügyben.

Hirdetések

Az ipolyinfo.com által gyűjtött adatok szerint temetésre félretett pénzek, öröklésből származó nagy összegek, lakáseladásból befolyt tízmilliók jutottak egy brókernek nevezett 43 éves balassagyarmati férfi kezébe úgy, hogy azt az ügyfelek magas haszonnal várták vissza tőle.

Egy követeléskezelő cég hetek óta dolgozik Balassagyarmaton azért, hogy az általa képviselt egyik károsult részére visszaszerezze a pénzét. Kiderült, hogy az ő esetében nem a brókertevékenység az ügy érdekessége, mert közjegyző által okiratba foglalt kölcsönről van szó.

Soltész Olivérrel, a Black Mamba Követeléskezelő és Tanácsadó Iroda igazgatójával készült interjúnkból tegnap megtudtuk, hogy hangfelvétel bizonyítja, a bróker beismerte a csalást. Soltész szerint az elcsalt pénz legalább egy része valószínűleg megvan.

Miért lehetséges az, hogy sok embert, sok pénzzel tudott megkárosítani a balassagyarmati bróker?

Manapság elterjedt ez a fajta gazdasági bűnözés, tipikus példa, hogy elviszem az árut, de nem fizetem ki, kölcsön kérek, de nem adom vissza, vagy csak egy részét, elhitetem, hogy jóhiszemű vagyok, és ezzel árnyalom a csalás tényét, mert úgy intézem, mint aki akart fizetni. Leginkább összefüggéseiben lehet eredményesen vizsgálni a hasonló ügyeket, az elkövető magatartását kell nézni, és kiderülhet a rosszhiszemű hozzáállás. A rendőrség többnyire csak azt vizsgálja, hogy az elé került ügyben a feljelentettre vonatkozóan mi bizonyítható, ezáltal nem feltétlenül derül fény a többi károsultra, ellenben mi szélesebb körű környezettanulmánnyal dolgozunk. Arra is egyre több adat merül fel például, hogy a bróker nem egyedül követte el a cselekménysorozatot, illetve belföldön is túlnyúlhat a történet, jelenleg három országban dolgoznak a munkatársaink az ügyön.

Tízből hány alkalommal van sikere a behajtónak?

Kilenc.

És ha nem?

Büntetés. Hatósági úton. Ha van rá jogalap.

A balassagyarmati bróker-ügy a kilenc vagy az egy?

Bízom benne, hogy ez a kilencben lesz, de senkinek nem szoktunk ígérni semmit. Meglátásom szerint az elkövetőnek van elegendő pénze a törlesztéshez, csak szándék nincs benne.

Miért hiszi ezt?

Olyan jelentős összegre rúg a károkozás, hogy a bróker a jelenleg beszerzett adatok szerint, egy bizonyos pontos túl már tudatosan készülhetett a lezárásra. Belekalkulálta, hogy ezért büntetést kap, ezért történt az önfeljelentés, ha egyáltalán az volt. Arra is van információ, hogy már előzőleg többen feljelentették őt, erről értesülve ment be megtenni az önfeljelentést. Ez segítette az előzetes letartóztatás elkerülésében.

Soltész Olivér: lehetséges, hogy nincs tőzsdei, de valós tranzakció sem az ügyletek mögött. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Amikor Önök megkeresték a brókert, mit mondott?

Először telefonon beszéltünk vele, akkor azt mondta, nem tud a rendelkezésünkre állni, mert Bécsben dolgozik. Nagyon érdekes, mert ugye mindenkinek ezt mondja, de közben folyamatosan itthon tartózkodik. Birtokunkban van olyan információ, hogy előszeretettel tagadtatja le magát. Volt olyan, hogy egy károsult jelent meg a házánál, visszakérni a pénzét, de a házból kiérkező felesége letagadta őt. Aztán a károsult kérte, hogy engedje be őt wc-re, beengedte és találkozott a brókerrel a házban. Egyébként én ezt nem tartom gerinces dolognak, hogy kiküldöm az asszonyt, karján a gyerekkel és ilyeneket mondatok el vele.

Ő maga azt mondja, hogy most nincs pénze, fél év múlva tud fizetni, de nem árulja el, hogy miből és azt sem mondja meg, hogy a megbízó pénzét előzőleg hová tette. Ez nyilvánvalóan egyszerű időhúzás a részéről. Arról sem nyilatkozik, hogy miféle tranzakciók azok, amiken állítólag a pénzt igyekezett gyarapítani. Számunkra ez durván életidegen, ha én bróker vagyok, és tegyük fel, elbukom a rám bízott összeget, akkor lobogtatom a veszteségről szóló dokumentumot az ügyfél előtt, mert az bizonyítja az állításom és porlasztja a felelősségem. Több adat van arra, hogy nincs tőzsdei, de valós tranzakció sem.

Van információja arról, összesen hány károsultról és mekkora pénzről van szó?

Ez egy folyamatban lévő eljárás, még mindig felderítés alatt van az ügy. Most úgy tűnik, hogy több mint százan vannak a károsultak, az elkövető százmilliókat kapott vállalkozóktól, ugyanakkor nem volt rest lehajolni egy nyolcvan éves nyugdíjas pár temetésre félretett pénzéért sem.

A követeléskezelő szerint sok háttérrészletet kell elemezni ahhoz, hogy élessé váljon a kép. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Úgy tudom, lehetnek olyan károsultak, akik szinte semmivel nem tudják bizonyítani, hogy pénzt adtak a brókernek. Velük mi lesz?

Nagyon jó kérdés, de van törvényi állásfoglalás erre. A szóbeli szerződés is lehet valós, meg kell vizsgálni a körülményeket. Egy tanú, aki jelen volt, egy telefonos üzenet nagy segítség lehet ilyen esetben. Egy kockás papírra kézzel írt néhány szám és betű is lehet bizonyíték.

Meddig tarthat az Önök munkája?

Amikor mi elvállalunk egy ügyet, előzőleg alaposan áttekintjük a lehetőségeket, majd szeretünk dinamikusan dolgozni benne. Ennek az ügynek a felépítése nagyságrendileg két hónapig tart, amelynek eredményeképpen várható a megtérülés, illetve a hatósági eljárások megtámogatása. Közeledik a bróker-ügy zenitje, véleményem szerint néhány héten belül eldől a kimenetel.